Facebook Twitter

În Massachusetts lemnul crește în eprubetă

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite au dezvoltat cu succes materiale realizate din celule vegetale asemănătoare lemnului, crescute în mediu artificial. Scopul cercetării lor a fost acela de a produce biomateriale mai eficient decât prin agricultura și silvicultura convenționale.

Cercetătorii au extras celule vii din frunzele unei plante de zinnia elegans și le-au cultivat celulele într-un mediu de creștere lichid. Respectivul mediu de cultură permite celulelor să se metabolizeze și să se înmulțească. Cercetătorii determinat celulele să se dezvolte într-o structură rigidă, asemănătoare lemnului, utilizând un gel compus din amestecul a doi hormoni vegetali numiți auxină și citokinină. Savanții au reușit să controleze producția celulară de lignină, un polimer organic responsabil pentru fermitatea lemnului, variind nivelurile celor doi hormoni din gel.

Cultivarea unui copac și transformarea acestuia în lemn în scopuri industriale este o muncă lungă și dificilă, care durează ani de zile. În schimb, prin această metodă, durata este redusă la câteva săptămâni.

Această descoperire ar putea oferi un model pentru alte abordări noi în producția de biomateriale, atenuând astfel povara de mediu asupra agriculturii și silviculturii.

Mai multe amănunte sunt disponibile în articolul original, publicat pe https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620356171 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.