Facebook Twitter

În Anglia s-au semănat, legal, în teren primele semințe editate genetic!

Firma britanică Rothamsted Research (una dintre cele mai vechi instituții de cercetare agricolă din lume) a semănat pe 26 mai a.c. în câmp semințe de Camelina sativa modificate genetic. Acțiunea s-a petrecut la doar câteva săptămâni după ce regulile pentru testele științifice pe teren au fost simplificate în Marea Britanie, oferind cercetătorilor mai multă libertate de a planifica și de a efectua teste pe teren.

Marea diferență pentru echipa de cercetare Rothamsted a fost timpul economisit prin solicitarea permisiunii de a efectua testul pe teren. Conform reglementărilor anterioare din Regatul Unit, studiile trebuiau identificate în mod specific și ar fi fost necesară aprobarea prealabilă din partea Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (DEFRA) după ce procedura detaliată a cererii a fost depusă. Acum, în conformitate cu statutul de Plante Superioare Calificate (QHP) , care a fost elaborat după retragerea Angliei din Uniunea Europeană, plantele pot fi cultivate oriunde pe câmpurile Rothamsted Research.

Pentru aceste teste de câmp, procesul de aprobare pentru statutul QHP a necesitat doar câteva minute, în comparație cu lunile cerute de reglementările pre-Brexit, care au pus culturile modificate genetic și pe cele editate genetic în același coș. Profesorul Johnathan Napier, care conduce cercetările Rothamsted asupra plantelor de camelină editate genetic, care pot produce uleiuri omega-3 cu lanț lung, a declarat: „Noile reglementări fac semnificativ mai ușoară efectuarea de studii de cercetare și suntem foarte încântați să putem profita imediat de ele."

El a mai adăugat că este „încântat de oportunitățile pe care le va aduce noul statut QHP în ceea ce privește reducerea sarcinii de reglementare și avansarea cercetării și dezvoltării de semințe oleaginoase cu o nutriție îmbunătățită și un randament mai mare”.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://www.rothamsted.ac.uk/news/first-sowing-genetically-edited-crop-under-new-uk-regulations 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.