Facebook Twitter

Vaccin împotriva COVID 19 produs de o rudă a tutunului împotriva COVID 19 produs de o rudă a tutunului

Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice al Spaniei (CSIC) a comunicat că o echipă internațională, din care fac parte și membri ai săi, a publicat genomul unei plante utilizate drept ceea ce au numit „o fabrică biofarmaceutică” sau „agricultură moleculară”, care poate fi folosită în producția de vaccinuri. Genele unui viitor vaccin pot fi transferate acestei plante, Nicotiana Benthamiana, și produse în cantități mari folosind tehnologii agricole. Scopul este de a obține o modalitate rapidă de a produce vaccinuri pentru a face față pandemiei COVID-19 cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la Institutul de Biologie Moleculară și Celulară (IBMCP), un centru comun al CSIC și al Universității Politehnice din Valencia, au participat la publicarea genomului plantei, sub conducerea Universității Tehnologice din Queensland (Australia). Publicarea a fost realizată în cadrul proiectului NEWCOTIANA, coordonat de cercetătorul CSIC Diego Orzáez și finanțat de Uniunea Europeană prin Programul-cadru H2020.

În prezent, numeroase grupuri de cercetare din întreaga lume încearcă să dezvolte un vaccin împotriva virusului SARS-COV-2, care provoacă boala COVID-19. Una dintre problemele principale este producerea de vaccinuri rapid, în cantități mari și la costuri reduse, astfel încât utilizarea plantelor ca biofactori ar putea fi o alternativă pentru accelerarea timpilor de producție.

Diego Orzáez, coordonatorul proiectului NEWCOTIANA, a explicat că Nicotiana benthamiana este o plantă înrudită cu tutunul, care a fost deja folosită pe scară largă pentru producerea de cantități mari de produse biofarmaceutice, precum cunoscutul anticorp cocktail Zmapp, utilizat în terapia Ebola. În prezent, mai multe companii îl utilizează ca platformă pentru a produce vaccinuri experimentale împotriva COVID-19. Cercetătorii proiectului NEWCOTIANA modifică genele acestei plante pentru a-i îmbunătăți capacitatea de a produce biofarmaceutice mai eficiente în cantități mari. „Pentru aceasta, este necesar să cunoaștem în detaliu genomul Nicotiana benthamiana”, a explicat cercetătorul.

Proiectul NEWCOTIANA, finanțat de Uniunea Europeană, a început acum doi ani, înainte de amenințarea virusului SARS-COV-2. De la începutul pandemiei, mai multe echipe angrenate în proiect au început să lucreze la producerea de biofarmaceutice utile împotriva pandemiei, de la reactivi pentru realizarea analizelor rapide, până la molecule care pot fi utilizate într-un program de vaccinare în masă. "Sperăm că acest lucru va accelera descoperirea de noi produse biofarmaceutice și, în cele din urmă, va contribui la lupta împotriva acestei epidemii și a altora,viitoare", a mai spus Orzáez.

Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/equipo-internacional-con-participacion-del-csic-publica-el-genoma-de-una-planta-para-producir-vacunas-contra-el-covid-19/

  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.