Facebook Twitter

Studiu: „Oponenții OMG sunt cel mai puțin informați!”

Potrivit unui studiu publicat de revista științifică Nature Human Behavior, oamenii care adoptă pozițiile extreme împotriva alimentelor modificate genetic cred că știu mai multe despre acest subiect, deși, în realitate aceștia sunt, în cel mai bun caz, slab informați. „Un grup social care ignoră consensul științific general în ceea ce privește siguranța consumului acestor alimente și potențialul de a oferi beneficii substanțiale umanității”, este caracterizarea pe care autorii studiului le-o fac acestora. Studiul a fost rezultatul unei colaborări între cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder (Anglia), Universitatea din Toronto (Canada) și universitățile din Washington și Pennsylvania (Statele Unite).

Analiza identifică faptul că, pe măsură ce opoziția și preocuparea privind alimentele modificate genetic crește, cunoștințele obiective ale publicului despre știință și genetică scad. Oponenții extremiști știu cel mai puțin, dar cred că știu mai mult. În plus, relația dintre autoevaluare și cunoașterea obiectivă se schimbă de la pozitiv la negativ la niveluri ridicate de opoziție.

Rezultate similare au fost obținute într-un studiu paralel cu eșantioane reprezentative din Statele Unite, Franța și Germania și într-un studiu care a evaluat atitudinile privind o aplicație medicală a ingineriei genetice. "Acest rezultat este pervers, dar este în concordanță cu cercetările anterioare privind psihologia extremismului", a explicat Phil Fernbach, autor principal al studiului și profesor la Școala de Afaceri din Leeds. "Opiniile extreme provin adesea din faptul că oamenii simt că înțeleg mai bine problemele complexe decât le înțeleg cu adevărat", a adăugat el.

O consecință potențială a fenomenului, conform autorilor articolului, este că oamenii care știu mai puțin despre probleme științifice importante vor rămâne probabil în continuare ignoranți, pentru că nu sunt deschiși să caute noi cunoștințe. "Constatările noastre sugerează că schimbarea minții oamenilor necesită în primul rând ca ei să aprecieze ceea ce nu știu. Fără acest prim pas, eforturile educaționale ar putea să nu fie suficiente pentru a alinia oamenii la consensul științific", a explicat co-autorul studiului, Nicholas Light. .

Autorii studiului au explorat și alte subiecte, cum ar fi terapia genică sau negarea schimbărilor climatice. Ei au găsit aceleași rezultate pentru terapia genică, dar acest model nu a apărut pentru negarea schimbărilor climatice. Cercetătorii consideră că dezbaterea privind schimbările climatice a devenit atât de polarizată politic, încât atitudinile oamenilor depind mai mult de grupul de gândire pe care îl afectează, decât de ceea ce știu despre subiect.

Articolul original este disponibil pe https://www.nature.com/articles/s41562-018-0520-3.epdf?referrer_access_token=it0ciRRKGwPOCwOK10N_f9RgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NCPz-kWDa8SCyuAJLdVCIz2ISGO2G0jLidVKBpSJP90X2Ze37IY_xhfvHFGWhgcA7-UUoLHl8Er9QHz1CAPto2KNm_6yHitVA7JoMwkFX67jagDT6LOxDCF5R94xfGsFn9rb74grZguv1-C6w0G_wphryx0Y-zz37VkqBrTBO8QSoXL575z7JHB9vqkgmhzMq5qRpf_YhfOqq7dPPhofTByAvRU63muqaWYFauc3qzDPllT2cmHg8rVvHygdILxPo%3D&tracking_referrer=www.theguardian.com&mc_cid=07b9f8e38a&mc_eid=%5bUNIQID%5d 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.