Facebook Twitter

Spaniolii își prezintă strategiile pentru obținerea de plante tolerante la secetă

Există dovezi din ce în ce mai clare că frecvența și intensitatea perioadelor de secetă cresc în urma încălzirii globale. Conform celui mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în cele mai populate țări în curs de dezvoltare, seceta singură provoacă mai multe pierderi în culturi decât toți agenții patogeni la un loc, ajungând să pună în pericol securitatea alimentară.

Într-un articol publicat în revista Science, echipa de la Centrul de Cercetare în Genomică Agricolă (CRAG) al Spaniei a prezentat diferite strategii biotehnologice de realizare a culturilor rezistente la secetă, care ar putea fi utilizate pentru a atenua efectele devastatoare ale schimbărilor climatice asupra producției agricole. Într-un număr special al revistei, având ca temă centrală seceta, autorii explică faptul că, în condițiile lipsei apei, plantele folosesc diferite mecanisme pentru a preveni pierderea de apă și a supraviețui.

Aceste strategii naturale includ schimbări în creșterea și arhitectura rădăcinilor, închiderea stomatelor - mici deschideri în frunze - și avansarea fazei de reproducere. „Aceste mecanisme pe care planta le folosește pentru a se proteja de secetă moderată limitează creșterea și, în culturi, reduc substanțial randamentul”, explică autorul principal al articolului, Ana I. Caño-Delgado, cercetător la CRAG.

Autorii revizuiesc diferitele strategii experimentale pe care comunitatea științifică le-a folosit pentru a crește rezistența plantelor la secetă, modificând semnalizarea prin intermediul hormonilor vegetali. Una dintre ele, foarte promițătoare, este cea a grupului coordonat de Caño-Delgado în 2018. Echipa a demonstrat că, urmare a modificării semnalizării prin hormoni brașinosteroizi în Arabidopsis thaliana, a fost posibilă obținerea de plante mai rezistente la secetă, fără a afecta creșterea acestora. Studiul este finanțat de Consiliul European de Cercetare (ERC).

Pe măsură ce populația mondială continuă să crească, ajungând la 10 miliarde de oameni în 2050, cum se estimează, ar fi nevoie ca și producția principalelor culturi să se dubleze, în timp ce apa dulce va deveni din ce în ce mai rară. Cercetarea modului în care plantele reacționează la secetă și dezvoltarea de noi strategii pentru îmbunătățirea sănătății plantelor sunt priorități esențiale pentru îmbunătățirea eficienței utilizării apei și asigurarea securității alimentare viitoare.

În prezent, mai multe grupuri de cercetare efectuează studii pentru a răspunde acestei provocări globale. "Unele lucrări au reușit deja să îmbunătățească rezistența la secetă la Arabidopsis, tomate și grâu datorită tehnicilor biotehnologiei foarte precise, precum editarea genetică folosind CRISPR / Cas9 sau optogenetica inovatoare", spune Caño-Delgado.

Împreună cu ultimele progrese științifico-tehnice, toate aceste cunoștințe de fiziologie a plantelor, de la rădăcini până la stomate, prin fitohormoni, deschid noi orizonturi pentru a dezvolta culturi cu o rezistență mai mare la secetă, fără a afecta randamentul. Bioingineria și utilizarea bio-stimulenților - cum ar fi mimica hormonală - sunt prezentate ca instrumente care vor oferi noi strategii de combatere a deficitului de apă.

Mai multe amănunte pe https://science.sciencemag.org/content/368/6488/266.abstract . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.