Facebook Twitter

Salata care repară fracturile

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Dentară a Universității din Pennsylvania (Statele Unite) a creat o varietate de plante de salată care ar putea stimula dezvoltarea celulelor care formează oasele. Ei au introdus în respectiva salată o proteină animală care sintetizează enzime ce determină refacerea oaselor. Astfel, salata devine un medicament! Acest lucru ar fi o excelentă alternativă pentru pacienții cu diabet și fracturi osoase, care nu ar mai avea nevoie de medicamente de sinteză injectabile sau perfuzabile.

Oamenii de știință au introdus ADN-ul dintr-o proteină numită Insulina-Factor de creștere 1 sau IGF-1 în genomul salatei. IGF-1 este o proteină animală care poate trece prin stomac neafectată și să fie absorbită abia în intestin. Proteina este cunoscută deja ca determinând creșterea numărului și longevității celulelor care determină creșterea oaselor și, astfel, determină vindecarea fracturilor și regenerarea țesuturilor dentare. Acest lucru este deosebit de important pentru adulții în vârstă care sunt expuși riscului de fractură, precum și pentru diabeticii care au un nivel scăzut de IGF-1.

Pacienții cu diabet sunt mai predispuși la fracturi osoase decât publicul larg și se știe că se vindecă mai lent. Deși există tratamente pentru a rezolva acest lucru, pacienții le evită de multe ori pentru că sunt scumpe și implică o administrare injectabilă, de lungă durată.

Salata dezvoltată a fost cultivată în laborator și testată apoi prin hrănirea șoarecilor diabetici cu oase rupte. Rezultatele au arătat că șoarecii au avut o creștere a nivelurilor de IGF-1 în fluxul lor de sânge și au rămas așa timp de câteva ore. Testele ulterioare au arătat că șoarecii au avut o creștere semnificativă a volumului și densității osoase la locurile lor de fractură.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că frunzele de salată pot fi liofilizate și măcinate în pulbere și sunt stabile aproape trei ani.

Această salată, care poate fi mâncată, depozitată și transportată la temperatura camerei, este o realizare deosebită și prin aceea că este ceea ce poate fi numit un „medicament regenerabil”.

Mai multe informații sunt disponibile pe https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0142961219306908?via%3Dihub 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.