Facebook Twitter

Președintele ABR îndeamnă: „Trebuie să mergem alături de cercetători!”

 

 

 

Cu toții împreună trebuie să mergem alături de cercetători, de oamenii de știință și să arătăm, să explicăm ce sunt noile tehnici de ameliorare”, a arătat d-na Mihaela Vasile, președintele AgroBiotechRom, în prezentarea sa, susținută în cadrul unui eveniment organizat de compania Bayer la Stația de Condiționare a Semințelor de la Sinești.

„Anul trecut Curtea Europeană de Justiție a venit cu o decizie care spune că organismele obținute prin mutageneză trebuie să fie reglementate ca și organismele modificate genetic. La nivelul Comisiei Europene, în declarații există o anumită abordare, o anumită deschidere. Dar, când e să se treacă la vot, abordarea se schimbă”, a mai arătat domnia-sa.

În ceea ce privește AgroBiotechRom, asociația a desfășurat mai multe acțiuni la nivel local. În ultimii ani au fost organizate două conferințe cu participare internațională, legate de acest subiect. Reputați oameni de știință din Germania, Polonia, Franța, etc. au vorbit la București despre acest subiect. Cea mai recentă acțiune a constat în redactarea unei scrisori deschise adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea. Documentul, prin care se solicită o abordare adecvată a acestui nou instrument, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj al sectorului agro-alimentar din Uniunea Europeană. Scrisoarea a fost semnată de încă șase organizații reprezentative la nivel național în sectorul industriei alimentare și al agriculturii.

Numeroase astfel de scrisori au fost adresate ministrului Daea de organizații din mai multe țări, în calitatea sa de președinte al Consiliului European pentru Agricultură și Pescuit.

”La ultima întrunire a Consiliului s-a ajuns la concluzia că e nevoie de o revizuire a legislației în ceea ce privește produsele obținute prin mutageneză. Deci, ceea ce știm este că se dorește o nouă abordare. Mai știm că actuala Comisie își va încheia în curând mandatul, iar cea nouă își va începe activitatea undeva prin noiembrie. Mai știm că discuțiile pe această temă sunt complicate și vor dura o vreme. Așadar, nu vom avea prea curând această nouă reglementare!”, a arătat, în încheiere, Mihaela Vasile.

Referindu-se la afirmațiile președintelui AgroBiotechRom, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, dl. Valeriu Tabără, a subliniat: „Decizia Curții Europene de Justiție nu este doar o încălcare a libertății de expresie, dar este și o încălcare a libertății de gândire. O decizie similară nu a mai fost decât cea a Inchiziției, care a dus la condamnarea lui Galileo Galilei și la arderea pe rug a lui Giordano Bruno. De aceea trebuie să facem totul pentru ca deciziile să fie luate pe baza argumentelor științifice, emise de EFSA, și nu politic!” 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.