Facebook Twitter

Maniocul biofortificat, armă împotriva anemiei

Anemia cu deficit de fier afectează sistemul imunitar al copiilor, provocând o întârziere a creșterii și o dezvoltare cognitivă limitată. Una dintre strategiile de combatere a acestei probleme de sănătate este biofortificarea alimentelor de bază prin instrumente biotehnologice. După cum a raportat Nature Biotechnology, cercetătorul Narayanan Narayanan de la Centrul pentru Științe ale Plantelor Donald Danforth (SUA) și colegii săi au dezvoltat un soi de manioc biofortificat, adică cu niveluri mai mari de fier.
    Cercetătorii au supraexprimat transportorul de fier vacuolar V1T1 al Arabidopsis thaliana în manioc, ceea ce a dus la acumularea unui nivel de fier în rădăcină de trei până la șapte ori mai mare decât nivelurile de fier în martorul non-transgenic. Plantele concepute pentru a coexpune un transportor de fier al Arabidopsis thaliana (IRT1) și a feritinei din Arabidopsis thaliana (FER1) au acumulat niveluri de fier de șapte până la 18 ori mai mari și niveluri de zinc de trei până la zece ori mai mari decât nivelurile din plantele martor non-transgenice. Nu s-au constatat efecte semnificative asupra parametrilor de creștere și a randamentelor de stocare ale rădăcinilor.
    Potrivit cercetătorilor, fierul și zincul din plantele transgenice obținute (IRT1 + FER1) ar putea oferi între 40 și 50% din cerința medie estimată de fier și între 60 și 70% din necesarul mediu de zinc estimat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani care nu sunt alăptați.
    Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://www.nature.com/articles/s41587-018-0002-1 
    Poza: By David Monniaux - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=298810 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.