Facebook Twitter

Kit rapid de depistare a COVID-19, bazat pe CRISPR

Cercetătorii Universității California din San Francisco (UCSF) au dezvoltat un nou test, foarte ieftin, care poate diagnostica rapid infecțiile cu COVID-19. Acesta oferă posibilitatea realizării unui număr mai mare de teste, în același interval de timp și ajută clinicienii și oficialii din sănătatea publică să față situației, pe măsură ce numărul de cazuri continuă să crească.

Dezvoltat de UCSF și Mammoth Biosciences, noul test - denumit oficial „SARS-CoV-2 DETECTR” - este ușor de implementat și de interpretat și nu necesită echipament specializat, ceea ce poate face testul mai disponibil pe scară largă decât cultura actuală a kiturilor de test COVID-19. Deși noul test nu a primit încă aprobarea oficială pentru utilizare clinică, cercetătorii UCSF verifică clinic testul în scopul de a grăbi procesul de aprobare, printr-o așa-numită autorizație de utilizare în situații de urgență.

„Introducerea și disponibilitatea tehnologiei CRISPR va accelera desfășurarea următoarei generații de teste pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19”, a declarat Charles Chiu, profesor de medicină de laborator la UCSF și co-dezvoltator al noului test, care este descris în revista Nature Biotechnology din 16 aprilie.

Noul test SARET-CoV-2 DETECTR este printre primele care folosesc tehnologia de orientare a genelor CRISPR pentru a testa prezența noului coronavirus. Întrucât CRISPR poate fi modificat pentru a viza orice secvență genetică, dezvoltatorii kitului de testare „l-au programat” să se îndrepte spre două regiuni țintă din genomul noului coronavirus. Una dintre aceste secvențe este comună tuturor coronavirusurilor „asemănătoare cu SARS”, în timp ce cealaltă este unică pentru SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19. Testarea prezenței ambelor secvențe asigură că noul instrument DETECTR poate face distincția între SARS-CoV-2 și virușii înrudiți.

La fel ca și kiturile de diagnostic utilizate în prezent, noul test poate detecta coronavirusul în probele obținute din tampoane respiratorii. Cu toate acestea, noul test este capabil să ofere un diagnostic mult mai rapid. În timp ce testele utilizate pe scară largă bazate pe tehnici de reacție în lanț a polimerazei (PCR) durează aproximativ patru ore pentru a produce un rezultat dintr-o probă respiratorie, noul test DETECTR durează doar 45 de minute, accelerând rapid ritmul diagnosticului.

Un alt avantaj esențial al noului test DETECTR este faptul că poate fi efectuat practic în orice laborator, folosind reactivi în afara raftului și echipamente obișnuite. Acest lucru este în contrast puternic cu testele bazate pe PCR, care necesită echipamente costisitoare și specializate, limitând aceste teste la laboratoare de diagnostic bine echipate. În plus, noul test DETECTR este ușor de interpretat: la fel ca un test de sarcină cumpărat din magazin, liniile întunecate care apar pe benzile de test indică prezența genelor virale.

Noul test este de asemenea extrem de sensibil. Poate detecta prezența a 10 coronavirusuri într-un microlitru de lichid preluat de la un pacient - un volum de sute de ori mai mic decât o picătură medie de apă. Deși ușor mai puțin sensibile decât testele pe bază de PCR existente, care pot detecta doar 3,2 copii ale virusului pe microlitru, diferența este puțin probabil să aibă un impact vizibil în diagnosticare, deoarece pacienții infectați au de obicei sarcini virale mult mai mari.

Pe măsură ce cercetătorii lucrează la validarea noului test DETECTR pentru aprobarea FDA, dezvoltatorii săi continuă să facă modificări la kitul de testare, astfel încât să poată fi utilizat pentru testarea pe teren în aeroporturi, școli și clinici mici.

Articolul original este disponibil pe https://www.ucsf.edu/news/2020/04/417181/new-crispr-based-covid-19-test-kit-can-diagnose-infection-less-hour 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.