Facebook Twitter

Experții americani nu au identificat riscuri de sănătate produse de OMG

Organismele modificate genetic sunt cultivate de mai bine de 30 de ani, dar utilizarea lor continuă să nu fie lipsită de controverse. Acum, un raport exhaustiv al oamenilor de știință americani confirmă faptul că aceste plante transgenice nu prezintă riscuri pentru sănătate sau mediu, deși rezistența lor la erbicide ar putea prezenta o problemă agricolă gravă.

Începând cu anii 80, biologii s-au folosit de ingineria genetică pentru a crea caracteristici specifice la plante, precum, de exemplu, prelungirea duratei de păstrare a fructelor, un conținut mai mare de vitamine sau o rezistență mai mare la boli.

Acest ultim aspect a avut cea mai mare utilizare comercială. Pe câmpuri s-a extins cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) capabile să sprijine utilizarea erbicidelor sau să fie toxice pentru dăunătorii insectelor. Dar beneficiile și riscurile acestor plante erau încă incerte.

După ce a examinat cu atenție aproximativ 900 de studii și alte publicații privind dezvoltarea, utilizarea și efectele caracteristicilor porumbului, soia și bumbacului modificate genetic timp de 30 de ani, Comitetul de Expertiză al Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină a SUA nu a găsit nicio dovadă privind diferențele de risc pentru sănătate între plantele transgenice și cele convenționale.

Oamenii de știință, care au prezentat aceste rezultate la mijlocul lunii februarie, au căutat cu atenție studii și dovezi ale efectelor adverse asupra sănătății ale consumului de OMG-uri sau alimente derivate, dar nu au găsit niciunul. Conform studiilor efectuate pe animalele asupra compoziției chimice a alimentelor transgenice, cercetătorii dezvăluie că nu există diferențe în ceea ce privește riscul pentru sănătate între consumul de alimente transgenice și convenționale.

În plus, raportul subliniază că datele epidemiologice disponibile nu prezintă asocieri între consumul de OMG și orice boală sau afecțiune cronică. De fapt, există dovezi că culturile transgenice rezistente la insecte au adus beneficii oamenilor prin reducerea intoxicațiilor cu insecticide.

La toate acestea se adaugă faptul că se dezvoltă culturi modificate genetic în beneficiul sănătății, cum ar fi orezul cu un conținut mai mare de beta-caroten care previne orbirea și moartea cauzate de deficitele de vitamina A suferite de persoanele care suferă și trăiesc în țările în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, utilizarea acestui tip de plante nu a redus diversitatea plantelor și nici pe cea a insectelor din ferme. Cercetătorii subliniază în raportul lor că, în unele cazuri, aceste culturi rezistente la insecte au permis chiar și o creștere a diversității insectelor.

De asemenea, oamenii de știință nu au găsit nicio dovadă concludentă de tipul cauză-efect asupra problemelor cauzate de transgenice mediului, chiar și în transferul genelor între o plantă transgenică și o specie relativă sălbatică. Cu toate acestea, având în vedere complexitatea evaluării schimbărilor de mediu pe termen lung, experții spun că este dificil să ajungem la concluzii definitive.

 

În agricultură, dovezile indică faptul că culturile modificate genetic de soia, bumbac și porumb au permis, în general, rezultate economice favorabile pentru fermieri, dar acestea au variat în funcție de abundența dăunătorilor, practicilor agricole și infrastructurii utilizate. În schimb, în fermele unde strategiile de gestionare pentru a rezista dăunătorilor nu au fost menținute, există insecte care dezvoltă rezistență la diferite tipuri de pesticide. În plus, în multe locuri, unele buruieni prezintă rezistență la glifosat, erbicidul la care doar culturile modificate genetic ar trebui să fie rezistente.

În optica comitetului de experți, produsul și nu procesul de îmbunătățire a geneticii plantei ar trebui reglementat, așa după cum arată rapoartele anterioare ale Academiei.

Articolul original este disponibil pe https://sportsfinding.com/good-or-bad-gm-scientists-say-they-neither-harm-the-health-nor-the-environment/19189/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.