Facebook Twitter

EuropaBio răspunde votului Parlamentului European privind transparența evaluarii riscurilor

Răspunzând la votul plenar al Parlamentului European din 11 decembrie, referitor la o propunere legislativă privind regulamentul pentru transparența și durabilitatea evaluării riscurilor de-a lungul lanțului alimentar, Joanna Dupont-Inglis, secretar general al EuropaBio, a declarat: "Votul de astăzi subliniază necesitatea creșterii gradului de încredere în sistemul nostru de abordare a evaluării riscului legat de alimente. Deși Europa dispune deja de una dintre cele mai riguroase și mai robuste proceduri de evaluare a riscurilor din lume, sistemul actual nu oferă avantaje atât de transparente sau eficiente cât ar putea. Rămânând totodată foarte preocupați de lipsa unor garanții suficiente pentru protejarea informațiilor comerciale confidențiale, sprijinim eforturile de creștere a eficienței evaluării prin întâlniri înainte de depunerea cererilor de autorizare și prin consolidare a comunicării privind riscurile, pentru a îmbunătăți durabilitatea sistemului nostru de evaluare a lor pe termen lung ".
    De mai mulți ani EuropaBio solicită îmbunătățiri în procesul de evaluare a riscurilor din cadrul lanțului alimentar al UE pentru OMG-uri. Procedura folosită la ora actuală de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), este lungă și costisitoare, în comparație cu cea specifică altor agenții de evaluare a riscurilor, cum ar fi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Ineficiențele procedurale din cadrul EFSA, împreună cu eforturile insuficiente în domeniul comunicării legate de risc, au contribuit doar la lipsa de încredere în produsele evaluate, în ciuda faptului că procedura necesită mai mulți ani pentru aprobare și  costă milioane de euro, atât din fonduri publice, cât și din bani privați. În ciuda unei istorii de 20 de ani de comercializare sigură în întreaga lume și a peste 2500 de autorizații separate acordate de autoritățile publice din cel puțin 59 de țări, unele grupuri de interese continuă să lupte viguros împotriva culturilor modificate genetic, aducând în mod curent argumente nefondate împotriva siguranței lor.
    În încheierea declarației sale, Dupont-Inglis a spus: "În viitor, dorim să vedem un grad mai mare de transparență în regulamentul de procedură pentru evaluarea riscurilor, precum și din partea statelor membre, în ceea ce privește votul pentru sau împotriva dovezilor științifice care evaluează siguranța produsului. Dezvăluirea informațiilor tehnice, pe cont propriu, este puțin probabil să îmbunătățească înțelegerea publică a laturii științifice sau încrederea în procesul de evaluare a riscurilor. Îmbunătățirea comunicării cu privire la risc ar trebui să facă mai mult pentru a evidenția integritatea și calitatea opiniilor științifice ale EFSA, într-o manieră inteligibilă, și pentru a bloca generarea și răspândirea unor teorii care răspândesc dezinformare și sugestii de conspirație, care au erodat încrederea în anumite produse inovatoare benefice, precum OMG-urile. Mai mult, susținem dispoziții care îmbunătățesc eficiența și asigură respectarea protecției animalelor. Privind în perspectivă, sperăm că Parlamentul, împreună cu Comisia și Consiliul, vor face progrese în direcția găsirii unui acord proporțional și echilibrat, care să protejeze interesele legitime ale operatorilor și să permită inovarea, cu beneficii pentru consumatorii din UE ".
  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.