Facebook Twitter

Cercetătorii de la Cambrige au descoperit misterul rezistenței ruginei cerealelor

Rugina tulpinilor (Puccinia graminis) este o ciupercă care produce o boală ce afectează grav cerealele. În prima jumătate a secolului XX și chiar și în prezent limitarea acțiunii sale asupra grâului a reprezentat o problemă majoră. Acum, cercetătorii britanici au aruncat lumină asupra misterului legat de ce face ca grâul să fie sensibil la rugina devastatoare a tulpinii. Timp de zeci de ani, cercetătorii au știut că ceva din genomul grâului suprima rezistența plantei la această ciupercă. Acum, cercetătorii de la Laboratorul Sainsbury (TSL) au identificat mecanismul genetic care stă la baza acestei suprimări, eliminând o barieră care îi împiedica să dezvolte culturi cu imunitate mai puternică folosind instrumente genomice moderne.

În centrul misterului se afla genomul grâului de panificație. Acesta este deosebit de complex, fiind compus din trei genomuri A, B și D. Separate, ce provin din trei specii diferite de ierburi ce au evoluat independent. În anii '60, cercetătorul canadian Eric Kerber a arătat că, atunci când genomul D a fost eliminat, planta a trecut de la a fi sensibilă la oxidare la a fi rezistentă. Mai multe cercetări, 20 de ani mai târziu, au arătat că acest fenomen era provocat de o singură genă, situată pe cromozomul 7D, care suprima rezistența grâului la rugina tulpinilor.

În studiul TSL, cercetătorii au inoculat plante de grâu cu rugina tulpinii și au comparat răspunsurile la o varietate de plante mutante, fără gena supresoare. În mod normal, grâul răspunde la rugina tulpinii cu aproximativ 8.000 de gene exprimate. În testele TSL, un mutant a răspuns cu aproximativ 2.200 de gene, iar un alt mutant cu 55 de gene. În mod critic, aceste plante mutante sunt rezistente, în timp ce planta de grâu mamă este sensibilă.

Matthew Moscou, unul dintre principalii autori ai studiului, explică faptul că, deși plantele care răspund la agentul patogen par a fi un lucru bun, reacția nu face grâul rezistent. „Dimpotrivă, mecanismul funcționează invers. Planta care răspunde este cea sensibilă, iar cea care nu răspunde este cea rezistentă”, a arătat cercetătorul.

Articolul original este disponibil pe site-ul TSL, http://www.tsl.ac.uk/news/stem-rust-discovery-solves-decades-old-genomic-puzzle/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.