Facebook Twitter

Biotehnologiile, indispensabile pentru obținerea insulinei!

Insulina umană este o proteină compusă din 51 de aminoacizi cu o greutate moleculară de 5808 Da, produsă de celulele β ale pancreasului, și joacă un rol esențial în reglarea metabolismului carbohidraților și grăsimilor. 
    În anii 70, cercetătorii Stanley Cohen și Herbert Boyer au desfășurat o activitate de pionierat în domeniul ingineriei genetice, care, prin tehnici de clonare a ADN-ului, să permită obținerea în laborator a acestei proteine. Descoperirile lor au permis dezvoltarea producției de proteine recombinante cu aplicații terapeutice, cum ar fi insulina și hormonul de creștere. Prima a fost clonată în 1978, iar cea de-a doua în 1979, folosind Escherichia coli pentru a facilita exprimarea lor.
    De altfel, prima licență obținută pentru un produs obținut prin tehnologia ADN-ului recombinant a fost aceea a insulinei, dezvoltată de Genetech, licențiată și adusă pe piață de Eli Lily în 1982.
    Continuând pe această cale, în 2012 existau deja pe piață mai mult de 300 de produse biofarmaceutice, inclusiv proteine terapeutice și anticorpi, a căror cifră de vânzări a depășit sute de miliarde de dolari, anticorpii monoclonali fiind cei mai sus situați în topul vânzărilor, cu peste 18 miliarde de dolari, urmați de piața hormonilor cu 11 miliarde și factorii de creștere cu 10 miliarde.
    Înainte de dezvoltarea tehnologiei ADN-ului recombinant, pacienții diabetici au fost tratați cu insulină, care a fost purificată din pancreasul vacilor și al porcilor, încă din anii 1920. În prezent, insulina umană recombinantă are mai multe platforme de exprimare, cele mai numeroase fiind Escherichia coli și drojdia Saccharomyces cerevisiae. În plus, deși într-o măsură mai mică, deocamdată, celulele mamiferelor și  plantele transgenice pot fi utilizate ca sisteme de exprimare a insulinei recombinate.
    Sistemele de expresie care utilizează celule de mamifere joacă, în general, un rol foarte important în producerea de produse biofarmaceutice, aproximativ 56% din acestea utilizându-le ca mediu de obținere.
    Incidența diabetului zaharat a crescut în ultimii ani, până la punctul în care se estimează că în anul 2025 ar putea exista mai mult de 300 de milioane de diabetici, astfel încât necesarul de insulină să crească la peste 16.000 kg pe an. O altă prioritate este găsirea de noi modalități de administrare, cum ar fi administrarea orală sau chiar prin inhalare.

    Mai multe informații sunt disponibile pe https://www.uniprot.org/uniprot/P01308 
  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.