Facebook Twitter

Ce este biotehnologia

Ce rol are biotehnologia verde în lupta cu schimbările climatice? Cum va evolua în viitor acest important aspect? Beneficiile biotehnologiei verzi privind domeniile critice pentru mediu,- de reducere a gazului de seră (dioxid de carbon) din atmosferă, adaptarea culturilor la schimbările climatice şi rezolvarea problematicii majore a siguranţei alimentare unei populaţii în creştere pe plan mondial. Contribuţia acestora la un “mediu mult mai verde” va creşte pe masură ce culturile respective se vor relua în România (cel puţin la nivelul anilor 2005) şi extinde în Uninunea Europeană.

Schimbările climatice – un pericol de mare actualitate

Schimbările climatice ameninţă toate elementele esenţiale pentru viaţă, alimentaţie, sănătate, sol şi mediu. Raportul economistului Nicholas Stern din 2006, la solicitarea Guvernului Marii Britanii, a avertizat asupra creşterii temperaturii globale cu 2-3 grade, în următorii 50 de ani, iar în condiţiile în care nu se vor lua măsuri de contracarare a acestui fenomen, se vor înregistra creşteri cu 5-8 grade la finele acestui secol. Acesta reprezintă un scenariu catastrofic, care ne oferă motive de reflecţie. În mod evident, aspectul se va reflecta în condiţiile de mediu, prin creşterea radiaţiei solare, furtuni violente, inundaţii cauzate de precipitaţiile torenţiale şi topirea zonelor glaciare (cu efecte negative asupra terenurilor arabile, care vor fi afectate în peste 30% din suprafeţe). Schimbările climatice se vor reflecta în peste 5% pierderi economice, în cazul Romaniei estimările fiind de cca 10% din PIB, iar perspectivele pot deveni dramatice, de peste 20%.

REDUCEREA EFECTULUI DE SERA (GAZ DE SERA)

Agricultura este o sursă de “gaz de seră”. Practicile agricole, în mod deosebit defrişările padurilor, furajarea animalelor şi administrarea de îngrăşăminte chimice sunt responsabile pentru 25% din totalul emisiilor de dioxid de carbon - şi 14% pentru UE. De asemenea agricultura este o sursă majoră de gaz metan şi oxizi de azot, cu o pondere de 48% pentru emisia de gaz metan şi 52% de oxizi de azot la nivelul UE. Implementarea unei “Agriculturi durabile cu bune practici” este mult mai importantă că oricând în trecut.

Soluţii

   Dat fiind faptul că nu există o singură soluţie pentru rezolvarea acestor probleme, in condiţiile impactului schimbărilor climatice asupra productivităţii agriculturii şi ale contribuţiei practicilor agricole la înclăzirea globală, biotehnologia verde va avea un rol important între uneltele disponibile în lupta cu schimbările climatice. Aceasta poate sprijini fermierii în producţia durabiliă de hrană prin:

  1. consum redus de motorină (combustibil) prin eliminarea stropirilor cu anumite pesticide, lucrări minime ale solului şi prin noile tehnologii de cultură propuse;
  2. captarea carbonului;
  3. reducerea administrării de îngraşăminte chimice şi a emisiilor de oxizi de azot.

AMELIORAREA CULTURILOR

În agricultură se consumă cca 70% din totalul apei utilizate pe plan mondial, iar dacă tendinţa continuă, constrângerea cauzată de lipsei apei în agricultură este identificată ca fiind cel mai semnificativ factor pentru producţia agricolă în următorii 50 de ani. Importanţa acestei problematici este dată şi de necesitatea dublării producţiei agricole, până în 2050, care să asigure alimente pentru populaţia în creştere. Directoratul General pentru Agricultură al Comisiei Europene a elaborat un document de lucru privind “Adaptarea la schimbările climatice: provocarea agriculturii şi dezvoltării rurale europene”, dat publicităţii în Aprilie 2009, prin care se menţionează zonele care ar fi afectate de lipsa apei, în creştere de la 19% în prezent, la 35% in 2070, “implicând schimbări semnificative în calitatea şi disponibilitatea resurselor de apă din precipitaţii”. În Europa, apa este factor limitativ al producţiei agricole, care se va reflecta negativ prin impactul asupra securităţii alimentare. În ţările în curs de dezvoltare, va contribui la spirala descendentă a producţiei şi creşterea sarăciei şi implicit a unei nutriţii slabe.

 Soluţii

Ce rol pot juca plantele modificate genetic? Biotehnologia agricolă poate avea un rol semnificativ prin oferirea de soluţii pentru creşterea producţiilor agricole utilizând apa în mod sustenabil şi, în acelaşi timp, modificând plantele pentru a face faţă unei lipse accentuate a acesteia. Aceasta se realizează în două modalităţi principale:

  1. Reducerea pierderilor de apă.
  2. Ameliorarea toleranţei la secetă a plantelor

Minimizarea pierderilor de apă din agricultură Practicile agricole “biotech” au în vedere reducerea arăturilor necesare la stratul fiecărei culturi. Acest aspect se referă la menţinerea umidităţii solului prin eliminarea restaurării brazdei prin arătură adâncă. Prin aceasta se economiseşte şi motorina necesară pregătirii terenului, se reduc emisiile de dioxid de carbon eroziunea solului.

Creşterea toleranţei la secetă Ameliorarea plantelor prin tehnicile “biotehnologiei” asigură o toleranţă ridicată a plantelor la stresul hidric şi, implicit, evitarea consumului de energie din plantă -, care devine disponibilă pentru creştere şi producţia de seminţe sau alte părti valoroase pentru hrană. În acest mod, plantele supravieţuiesc condiţiilor dificile de secetă şi asigură recolte sustenabile.

Dr. Nicloae Hristea Material adaptat dupa EuropaBio “Green Biotech & Climate Change” 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.