Eveniment: simpozion internațional cu participare de excepție la București, sau despre schimbarea paradigmei in epoca agriculturii de precizie

La sfârșitul acestei luni, la București, va avea loc un eveniment important pentru toți cei interesați de biotehnologiile vegetale. Sub egida Academiei Române și a Academiei de Științe Agricole și Silvice, se va desfășura simpozionul „Alternative inovatoare în ameliorarea -fundamentul agriculturii durabile și eficiente”, organizat de către Agrobiotechrom și Alianța Industriei Semințelor din România. La manifestare vor lua parte personalități de prim rang ale lumii științifice internaționale. În acest context, doamna Petra Jorasch, reprezentantă a Asociației Europene a Semințelor, va vorbi despre importanța inovației în ameliorarea plantelor pentru sectorul de semințe al UE. Directorul Laboratorului Național de Referință pentru controlul OMG al Institutului de Ameliorare a Plantelor și Aclimatizare din Polonia, dr. Slawomir Sowa, va arăta de ce consideră că noile tehnici de ameliorare a plantelor reprezintă inovații pentru o creștere durabilă și responsabilă.

Citeşte mai multe

John Brennan va fi noul secretar general al EuropaBio

EuropaBio

18 aprilie 2017, Bruxelles – EuropaBio a anunțat, marți, că John Brennan va prelua funcția de secretar general al organizației, începând de luni, 19 iunie. „Suntem încântați să îl avem pe John alături de noi și cred că atât EuropaBio, cât și industria europeană de biotehnologii, în ansamblul ei, va beneficia foarte mult de pe urma expertizei sale și a experienței pe care a acumulat-o în industria științelor vieții“, a declarat presedintele EuropaBio, Carlo Incerti.
John Brennan a adăugat: „pentru mine este foarte clar că rolul și impactul biotehnologiei, în societate, astăzi și în viitor, va continua să crească. Prin urmare, este foarte importantă continuarea unui dialog deschis, echitabil și constructiv cu toți actorii implicați, care să se asigure că societatea, inclusiv industria biotehnologiilor, prosperă în beneficiul tuturor. Va fi un privilegiu să mă alătur membrilor echipei EuropaBio și să lucrăm împreună pentru a contribui la prosperitatea Europei și a industriei sale de biotehnologii“.

Citeşte mai multe

O genă pentru un porumb mai productiv

512px-ontario-corn-field_03

Cercetătorii de la centrul de VIB-U din Gent (Belgia), în colaborare cu cercetători din SUA, au descoperit o gena capabilă să mărească în mod semnificativ viteze de creștere a plantelor și să crească productivitatea la porumb. Rezultatele cercetărilor arată că existența genei PLASTOCHRON 1 (ZmPLA1) în hibrizii de porumb poate mări randamentul cu 10 până la 15 procente. Cel puțin așa spun datele publicate în revista științifică „Nature Communications”.
Cercetătorii au demonstrat că modularea expresiei genei PLASTOCHRON1 (ZmPLA1) din porumb, o genă care codifică o proteină de transport cunoscută sub numele de citocromul P450 (CYP78A1), realizează o mărire a vitezei creșterii de organe, a vigorii răsadurilor și a randamentului de semințe.

Citeşte mai multe

Biotehnologie pentru salvarea pădurilor americane de castan

capture

Castanul a fost cel mai răspândit arbore din pădurile aflate în estul Americii de Nord. În ultimii ani a ajuns să fie pe lista plantelor pe cale de dispariție. Motivul: o boală care în ultimul secol a distrus miliarde de arbori din această specie. Cercetătorii de la Facultatea de Științe ale Mediului și Silvicultură a Universității de Stat din New York (SUNY), din Syracuse au creat un  castan transgenic. Practic, ei au adăugat speciei clasice o genă care creează rezistență la boala devenită endemică. Acest soi nou, îmbunătățit, este gata pentru a fi supus testelor necesare obținerii aprobărilor pentru cultivare. 

Citeşte mai multe

„E timpul ca UE să voteze pentru știintă și inovație în agricultură”

EuropaBio

EuropaBio solicită Comisiei Europene ca, cel puțin în ceea ce privește autorizarea cultivării plantelor modificate genetic, „să joace după reguli și să se bazeze pe dovezi”, se spune într-un comunicat de presă emis luni, 27 martie.

Citeşte mai multe