OMG ȘI IMPLICAȚIILE LEGALE – STUDIU COMPARATIV

across_farmland_towards_west_aberthaw_power_station_-_geograph-org_-uk_-_87303

Cecília de Medeiros Fialho, cercetătoare braziliană, conducătoare a uneia dintre cele mai importante companii de consultanță în domeniul biotehnologiilor, a publicat recent un studiu comparativ referitor la adoptarea OMG-urilor și a implicațiilor legale. Vă prezentăm în materialul de față un rezumat al acestei lucrări.

Legile ce guvernează efectuarea modificărilor genetice în fiecare țară sunt deosebit de importante și trebuie să demonstreze că asigură siguranța în ceea ce privește folosirea animalelor, viața oamenilor și existența plantelor care nu sunt vizate de respectiva modificare. Există două variabile majore care determină evoluția transgenezei agricole (ca și pe a oricărei alte științe), într-o societate:  cele științifice, de cercetare și dezvoltare, precum și susținerea juridică pentru ca acesta să acționeze în mod eficient. Acestea sunt premizele de la care a pornit cercetătoarea braziliană. Prezentul raport explorează acțiunile și modul de reglementare a  materialelor modificate genetic în Brazilia, China, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Citeşte mai multe

EURACTIV: INOVAȚIA ÎN DOMENIUL AGRICOL – O CALE CĂTRE DURABILITATE?

tractors_in_potato_field

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, factorii de decizie din toate țările caută soluții bazate pe inovație pentru a hrăni lumea, păstrând, în același timp, un impact rezonabil al agriculturii asupra mediului.

 

Ce spun experții ?

 

Citeşte mai multe

USDA: EUROPA NU CULTIVĂ, DAR UTILIZEAZĂ MASIV PLANTE TRANSGENICE

Drapeau-UE-193x175

Ca la fiecare sfârșit de an, și în decembrie 2016, Departamentul pentru Alimentație al SUA (USDA) a elaborat un raport asupra biotehnologiilor agricole în Uniunea Europeană.

Conform acestuia, consumatorii, guvernele, industriile, organizațiile non-guvernamentale și media din UE se află încă într-un conflict deschis în privința utilizării biotehnologiilor în agricultură. Părerile asupra acestora variază considerabil de la o țară la alta.

Citeşte mai multe

TEHNOLOGIILE DE MODIFICARE GENETICA PERMIT OBȚINEREA DE NOI VACCINURI PENTRU PĂSĂRI

csiro_scienceimage_2857_a_day_old_chick-512x484

Noile tehnici de editare genetică pot conduce la o nouă generație de vaccinuri pentru păsările de curte, apreciază cercetătorii din Marea Britanie.

Oamenii de știință de la Institutul Pirbright au folosit tehnologia MG pentru a dezvolta un vaccin mai eficient împotriva bolii Marek și consideră că tehnica folosită ar putea deschide calea pentru alte vaccinuri.

Mai mult de 20 de miliarde de doze de vaccin sunt administrate în prezent în întreaga lume, într-o încercare de a stopa boala Marek, care ar putea ucide chiar și 20% din efectivele mondiale de păsări de curte.

Citeşte mai multe

MODIFICĂRILE GENETICE POT OFERI UN VACCIN ANTI-MALARIE

anophelesgambiaemosquito-1

Un vaccin împotriva malariei, ce utilizează o forma atenuată a parazitului care provoacă boala, a trecut „o piatră de hotar” în timpul testărilor pe subiecți umani.

Medicii au folosit o formă modificată genetic a agentului patogen al malariei, care nu a putut provoca infectarea în organismul uman.

Rezultatul studiilor, publicat în revista Science Translational Medicine, arată că totul s-a desfășurat în condiții de siguranță, iar răspunsul imunologic obținut a fost foarte bun.

Citeşte mai multe