OMG primesc girul ştiinţific a două prestigioase instituţii

Organisme modificate genetic

Lista studiilor și rapoartelor asupra OMG-urilor făcute de către cele mai prestigioase instituții științifice ale lumii s-a întregit în această lună cu un raport amănunţit al Academiei Naționale de Știință, Inginerie și Medicamente a SUA (NAS) și cu un nou document de tipul întrebări şi răspunsuri (Q&A) al Royal Society, din Marea Britanie.

Citeşte mai multe

Trei gene care vor schimba viitorul fermelor

Culturi modificate genetic

 

Nature Biotechnology a publicat zilele trecute rezultatele obţinute de trei laboratoare diferite, din America şi Europa, în tratarea unora dintre cele mai virulente boli ale culturilor.

Cercetătorii de la John Innes Centre, din Marea Britanie au reuşit să găsească cele două gene distincte de rezistență la rugina grâului. Astfel au putut să creeze o tulpină rezistentă la acest dăunător.

În acelaşi timp, specialiştii de la Brazilia Universidade Federal de Viçosa au identificat la o leguminoasă (Cajanus cajan) o genă rezistentă, pe care au introdus-o în soia pentru a crea o cultură care poate supraviețui ruginei asiatice a soiei.

Citeşte mai multe

E oficial: China intră în forţă în lumea culturilor transgenice !

articol 2

Recent, prestigioasa publicaţie „The Economist” insera în paginile sale un articol despre intenţiile Chinei în ceea ce priveşte cultura plantelor modificate genetic.

Conform autorilor, un prim semnal asupra intenţiei oficialilor de la Beijing de a ridica restricţiile ar fi fost un discurs din anul 2013 al preşedintelui Ji Xinping. Acesta  a relatat propria sa experienţă din timpul foametei din anii 60, apoi a vorbit despre perioada „Revoluţiei Culturale”, când „au trecut luni de zile fără să găsească o picătură de ulei” sau „fără să-şi mai amintească gustul cărnii”. Concluzia sa a fost aceea că una dintre cele mai importante probleme pentru guvernanţii chinezi este aceea de a asigura siguranţa alimentară a populaţiei. În acest scop, considera înaltul demnitar, „China trebuie să preia pârghiile de comandă ale tehnologiilor transgenice” şi să nu le lase oprită de marile concerne străine.

Citeşte mai multe

Ajutor pentru fermierii africani

Maize_storage_(5128602479)

Un nou proiect, care îşi propune să vină în ajutorul fermierilor din Africa sub-sahariană a fost lansat acum o lună la Accra.  În decurs de patru ani, între 2016 şi 2020, cercetătorii implicaţi în proiect îşi propun să implementeze noi soiuri de porumb, rezistente la secetă şi cu o productivitate crescută.

Citeşte mai multe

Atacuri virulente împotriva susţinătorilor noilor biotehnologii sau Inchiziţia zilelor noastre

552x288_direktor_fibl

Un nou scandal a izbucnit între opozanţii cei mai îndârjiţi ai organismelor modificate genetic (OMG). Într-un interviu acordat în luna aprilie publicaţiei elveţiene de limbă germană „Die Tageszeitung”, Urs Niggli face lobby tehnologiei CRISPR-Cas. Cercetătorul este, de 25 de ani, directorul Institutului elveţian de cercetări pentru agricultură organică (FiBL). De-a lungul întregii sale cariere şi-a câştigat o înaltă apreciere în comunităţile de agricultori şi cercetători din agroecologie.

Citeşte mai multe

Tehnologia CRISPR şi DuPont Pioneer promit o cotitură în cultura porumbului

Corn

„Cunoştiinţele dobândite în 90 de cercetări asupra biologiei porumbului vor fi aplicate acum, pentru a obţine următoarea generaţie de hibrizi de porumb ceros de înaltă calitate”, a declarat Neal Gutterson, vicepreşedintele pentru cercetare şi dezvoltare al DuPont Pioneer. „Acest nou hibrid va aduce beneficii întregului lanţ, de la cultivatori, până la procesatori şi la consumatorul final”, a precizat domnia-sa.

Citeşte mai multe