Atacuri virulente împotriva susţinătorilor noilor biotehnologii sau Inchiziţia zilelor noastre

552x288_direktor_fibl

Un nou scandal a izbucnit între opozanţii cei mai îndârjiţi ai organismelor modificate genetic (OMG). Într-un interviu acordat în luna aprilie publicaţiei elveţiene de limbă germană „Die Tageszeitung”, Urs Niggli face lobby tehnologiei CRISPR-Cas. Cercetătorul este, de 25 de ani, directorul Institutului elveţian de cercetări pentru agricultură organică (FiBL). De-a lungul întregii sale cariere şi-a câştigat o înaltă apreciere în comuntăţile de agricultori şi cercetători din agroecologie.

Citeşte mai multe

Tehnologia CRISPR şi DuPont Pioneer promit o cotitură în cultura porumbului

Corn

„Cunoştiinţele dobândite în 90 de cercetări asupra biologiei porumbului vor fi aplicate acum, pentru a obţine următoarea generaţie de hibrizi de porumb ceros de înaltă calitate”, a declarat Neal Gutterson, vicepreşedintele pentru cercetare şi dezvoltare al DuPont Pioneer. „Acest nou hibrid va aduce beneficii întregului lanţ, de la cultivatori, până la procesatori şi la consumatorul final”, a precizat domnia-sa.

Citeşte mai multe

China, candidat la clubul marilor producători de OMG

ChinaFlagImage1

China pare a-şi dori să devină un producător însemnat de culturi obtinute prin biotehnologie. Aceasta este concluzia care se poate trage, judecând după ultimele evoluţii. Miercuri, ministrul chinez al agriculturii a anunţat că, în următorii ani, ţara sa intenţionează sa mărească puternic atât numărul plantelor modificate genetic pe care le cultivă, cât şi suprafeţele destinate acestor culturi.

Citeşte mai multe

Pseudo-știința, un pericol deghizat în hainele democrației

 

Professional_deformation

În ultima perioadă o uzanță nouă se evidențiază atât printre pătimașii  publiciști comentatori ecologiști din media, cât și printre “avocații” ONG-urilor: apelul la știintă. Dar nu la științele clasice, ci la științe inventate, astfel încât sâ se potrivească cu ideologiile lor. În loc să-și schimbe modul de a gândi, preferă să creeze “științe paralele”. A nu se confunda însă cu pseudo-științele, cum ar fi parapsihologia, ufologia, astrologia. În timp ce pseudoștiințele afectează doar pe unii naivi creduli, “științele paralele” afectează însăși democrația. Scopul lor este acela de a “argumenta” anumite concepte ideologice, servind unor interese de grup. Principala caracteristică a “științei paralele” este aceea că rezultatele preced experimentele. Motivul inventării ei este cel de a înlocui părerile unor oameni de știință adevărați cu acelea ale unor “experți” (adesea auto-proclamați) atunci când vine vorba despre evaluarea riscurilor implicate de anumite politici. Ascunsă sub denumiri pompoase și, adesea, cu priză la public, de genul “studii independente”, “sondaje de opinie”, etc., caută de multe ori să-i prezinte pe oamenii de știință ca fiind implicați în conflicte de interese dintre cercetările lor și cei ce îi finanțează. Alteori se face apel la readucerea în memorie a unor vechi probleme de sănătate publică sau a unor accidente ecologice, dar niciodată nu se vorbește despre soluțiile științifice găsite.

Citeşte mai multe

Ce sunt OMG-urile?

tricou

 

“Termenul de organisme modificate genetic (OMG) este o categorie nefolositoare şi imprecisă folosită pentru a trece cu vederea anumite produse… Este practic şi teoretic imposibil să găseşti un numitor comun al tuturor acestor produse.” – Giovanni Tagliabue, filosof italian, Nature.

“OMG-urile sunt produse de oameni şi sunt definite clar, atât din punct de vedere ştiinţific, cât și legislativ. Aşadar, deşi oamenii au încrucişat plante de mii de ani, nu au început să modifice materialul genetic decât de curând.” – Janet Carter, pedolog şi consultant Greenpeace.

Citeşte mai multe

IFPRI consideră plantele adaptate climatic o necesitate stringentă

ifpri logo

Ca în fiecare an, în ultima zi a lunii martie, şi în anul acesta, Institutul internaţional de studii pentru politici în domeniul alimentar (IFPRI), a dat publicităţii mult aşteptatul său raport anual. Acesta oferă atât o privire profundă asupra evoluţiei principalelor politici din domeniul alimentaţiei la nivel mondial, o prezentare exhaustivă a celor mai însemnate evenimente din anul trecut, dar analizează şi principalele provocări și oportunități pentru anul următor.

          Sistemul de politici în domeniul alimentar de astăzi  are deficiențe majore, la nivel mondial: aproape 800 de milioane de oameni sunt lăsate să sufere de foame, o treime din rasa umană este subnutrită, mai mult de jumătate din unele roade nu ajung niciodată la masă, iar planeta este devastată de practicile agricole cu impact negativ mediului înconjurător. Pornind de la premiza că populația mondială va creşte exponențial în anii următori, trebuie să identificăm modalități eficiente și durabile de a hrăni mai mulţi oameni, căutând, în acelaşi timp să combatem schimbările climatice. Aceasta este principala concluzie a raportului.

 

Citeşte mai multe