„Lăsați-ne să ne facem singuri alegerile!” Scrisoare deschisă adresată Parlamentului UE de un grup de fermieri nigerieni

Nigerian_farmers

 

Noi, un grup de fermieri nigerieni, suntem foarte îngrijorați de afirmațiile că G8 nu ar trebui să sprijine culturile modificate genetic în Africa și dorim să arătăm cât de important este ca biotehnologia agricolă să fie aplicată pentru a realiza o dezvoltare durabilă a agriculturii în Nigeria. Ca africani și nigerieni, apreciem eforturile UE de a lua o decizie cu privire la sistemul nostru alimentar, dar putem face acest lucru noi înșine. Avem nevoie de posibilitatea de a face propriile alegeri. De asemenea, trebuie să avem varietate de opțiuni dintre care să alegem.

Citeşte mai multe

UE folosește ingineria genetică pentru a crea culturi rezistente la secetă

 

3_

Seceta este una dintre cele mai mari griji pentru un fermier, uneori fiind amenințătoare nu doar pentru unele recoltei, ci chiar pentru întreaga Uniune Europeană. De aceea, se află în derulare un proiect finanțat de UE, care utilizează cuceririle de ultimă oră ale geneticii pentru a vedea dacă cele mai grave efecte ale lipsei de apă ar putea fi evitate prin crearea unor plante tolerante la secetă. Proiectul WATBIO studiază modul în care unele plante pot supraviețui cu mai puțină apă decât altele. Bazându-se pe fonduri de 9 milioane € de la UE, echipa implicată în proiect aplică celor mai noi tehnologii secventiere a ADN-ului genomului pentru a dezvolta noi culturi, cu o mai mare toleranță la secetă.

Citeşte mai multe

Plantele modificate genetic: întrebări şi răspunsuri (ultima parte)

 

UMRON45XTV(1)

În continuare vă prezentăm ultima parte a studiului publicat de Royal Society din Marea Britanie. Întrebarea nr.14: Cum sunt reglementate culturile modificate genetic? Răspuns: Plantele modificate genetic nu pot fi cultivate, nici experimental, nici comercial, fără aprobarea agenției de reglementare în domeniu (în Marea Britanie – DEFRA). Circulația între țări a plantelor modificate genetic sau a produselor alimentare derivate este reglementată și ea. Detaliile acestui proces variază de la țară la țară, dar același obiectiv stă la baza tuturor regulamentelor: ca noua cultură modificată genetic să fie sigură pentru sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului.

Citeşte mai multe

Plantele modificate genetic: întrebări şi răspunsuri (partea a treia)

 

Organisme modificate genetic

În continuare vă prezentăm partea a treia a documentului „Plantele modificate genetic: întrebări şi răspunsuri”, elaborat de Royal Society din Marea Britanie.

 

Întrebarea nr.9: Consumul de alimente modificate genetic ar putea avea vreun efect asupra genelor mele?

 

          Răspuns: Nu. Consumul alimentelor modificate genetic nu va afecta genele unei persoane. Cele mai multe dintre alimentele pe care le mâncăm conțin gene, cu toate că în alimentele gătite sau prelucrate, cea mai mare parte a ADN-ului a fost distrus sau degradat, iar genele sunt fragmentate. Sistemul nostru digestiv le descompune fără niciun efect asupra informatiei genetice din celulele geneticii noastre.

          Cele mai multe plante sau celule animale conțin aproximativ 30.000 de gene, iar cele prin tehnologiile de modificare a genomului se adaugă între 1 și 10 gene.

Citeşte mai multe

Plantele modificate genetic: întrebări şi răspunsuri (partea a doua)

 

organisme modificate genetic

În continuare vă prezentăm partea a doua a studiului. Royal Society din Marea Britanie, a făcut public un document intitulat „Plantele modificate genetic: întrebări şi răspunsuri”. Întrebarea nr. 5: Ce gene au fost introduse până acum în culturi MG și de ce? Dobândirea toleranței la erbicide. Prima caracteristică care s-a dorit a fi dobândită prin MG a fost toleranța la un erbicid numit Roundup (a cărui substanță activă este glifosatul) a hibrizilor de soia. Există, de asemenea, hibrizi toleranți la erbicide obținuți prin metode non-MG. Rezistența la aceste tipuri de erbicide cu spectru larg (total) – care ar ucide în mod normal atât buruieni cât și culturi – înseamnă că un control eficient al buruienilor este posibil deoarece erbicidul poate fi aplicat în timp ce cultura este în creștere, fără a deteriora recolta. Fără culturi rezistente la un erbicid total ar fi necesară o gamă largă de diferite tipuri de erbicide pentru a elimina toate buruienile înainte de înființarea culturii. Un alt beneficiu al culturilor tolerante la erbicide este că acestea pot fi plantate într-un câmp buruienos, deoarece buruienile pot fi controlate cu erbicid. Acest lucru reduce nevoia de arătură, ceea ce înseamnă reducerea eroziunii solului. Dezavantajul este că agricultorul trebuie să cumpere erbicidul la care cultura este tolerantă, iar aceasta contravine încercărilor de a reduce dependența agriculturii de mijloacele chimice.

Citeşte mai multe

The Gurdian: “Europa a devenit o mlaştină pentru noile tehnologii”

 

OMG, organism modificat genetic

De o generaţie încoace, mişcările ecologiste au obişnuit Europa cu campaniile lor împotriva cultivării plantelor modificate genetic. ONG – urile au susţinut că aceste culturi sunt o ameninţare pentru sănătate, pentru mediu şi pentru micii fermieri. Ca urmare, în ultimii 25 de ani, aceste plante nu au fost, practic, cultivate pe Continent. Cu toate acestea, dovezi solide care să susțină argumente pentru interzicerea culturilor de acest fel nu au putut fi găsite. În fapt, rapoartele ştiinţifice au demonstrat contrariul: că acestea sunt, în general, sigure, atât pentru oameni, cât şi pentru mediu.

Citeşte mai multe