Comunicat de presă

Noile reguli din comerțul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piața unică a UE

 

Bruxelles, 22 aprilie 2015“Comisia Europeană sacrifică principiul fundamental al pieței sale interne, propunând o legislație improvizată, care să justifice interzicerea la nivel național a importurilor unor produse sigure”, a afirmat Jeff Rowe, președintele Consiliului pentru Agricultură și Alimentație al Asociației Europene de Bioindustrie EuropaBio, comentând propunerea legislativă de a lăsa autorizarea importurilor de produse rezultate pe baza culturilor modificate genetic (MG) la latitudinea Statelor Membre,  facută publică de Comisia Europeană.

 

Produsele modificate genetic sunt parte din viața noastră de zi cu zi, deoarece Europa beneficiază de aceste cuceriri tehnologice prin intermediul schimburilor comerciale. Plătim cu bancnote si purtăm haine din bumbac MG, dar, mai ales, depindem de importurile de produse modificate genetic cu care ne hrănim animalele. În fiecare an, UE importă peste 33 milioane de tone de soia MG, adică mai mult de 60 kg pentru fiecare dintre cei 500 milioane de cetățeni ai săi, reducând, astfel, impactul asupra mediului și permițând fermierilor condiții de viață mai bune. Subminarea acestor fluxuri comercial bine stabilite riscă să provoace mari neajunsuri pentru creșterea economică, ocuparea forței de muncă și încrederea în Europa, din punctul de vedere al predictibilității pentru mediul de afaceri.

 

“Propunerea va limita drastic opțiunile pentru fermierii din zootehnie și le va amenința însăși existența. Mai mult, constituie un semnal de alarmă pentru orice industrie inovatoare care trebuie să treacă prin procesul de aprobare la nivel european.  Eșecul de a sprijini un proces unitar la nivelul UE de aprobare a produselor si tehnologiilor sigure va afecta crearea de locuri de muncă, creșterea economică inovația si competitivitatea. Impreuna cu reprezentanții producătorilor și procesatorilor din industria agro-alimentară europeană, îndemnăm Comisia – garant al Tratatelor ce stau la baza Uniunii – să retragă această propunere”, a mai spus Rowe.

 

Pentru intrebari suplimentare din partea presei:

Katarzyna Jasik

Communications Manager Green Biotechnology Europe, EuropaBio

k.jasik@europabio.org

Telefon fix: +32 2 739 11 85

Mobil: +32 478 88 79 08

www.europabio.org

 

Comunicat de Presa

Din fruntași, am ajuns codaşi: Europa este în urma altor continente în privinţa adoptării biotechnologiilor agricole

 Bruxelles, 28 ianuarie, 2015 – “Europa a reprezentat punctul de lansare pentru plantele modificate genetic dar, în prezent, riscă să devină la nivel mondial un muzeu al agriculturii: suntem în urma tuturor celorlalte continente atunci când vine vorba de cultivarea plantelor modificate genetic, pentru că fermierilor nostri le este, şi în ziua de azi, refuzat dreptul de a alege ce tip de cultură să adopte, în timp ce cercetătorii europeni se confruntă cu demonstrații şi cu distrugerea culturilor biotehnologice aflate în testare”, a declarant Beat Späth, directorul responsabil de biotehnologii agricole din cadrul EuropaBio. Această declaraţie vine ca urmare a publicării raportului anual al Serviciului international pentru achiziţii în domeniul aplicaţiilor biotehnologice în agricultura (International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, ISAAA).

În 2014, suprafaţa cultivată cu plante modificate genetic în Europa a scăzut uşor, mai ales din cauza accesului limitat al fermierilor la tehnologie, cu puţine produse autorizate, precum şi din cauza interdicţiilor nefondate legal şi ştiinţific aplicate la nivel național. Fermierii din cinci state membre europene (Spania, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia şi România) au cultivat în total 143 016 hectare cu porumb modificat genetic rezistent la insecte, suprafaţă ce reprezintă mai puţin de 1% din suprafaţă cultivată cu plante transgenice la nivel mondial.

Organismele modificate genetic sunt prezente astăzi în viaţa noastră de zi cu zi, Europa beneficiind de această tehnologie, în principal, prin importuri. “Platim cu bancnote din bumbac modificat genetic, purtăm haine confecţionate din bumbac modificat genetic, iar în fiecare an, animalele crescute în fermele din Europa consumă o cantitate de soia modificată genetic aproximativ echivalentă cu greutatea cumulată a tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, toate acestea reducând semnificativ impactul asupra mediului înconjurător și sprijinind fermierii să trăiască mai bine”, a mai adăugat Beat Späth.

Cu toate că 48 de culturi modificate genetic sunt deja aprobate pentru import în Uniunea Europeană, Comisia Europeană ține pe loc alte noi autorizaţii: veşti proaste pentru crescătorii de animale, având în vedere dependenţa Europei de importurile de soia modificată genetic, sursa principală de proteină pentru zootehnie. Industria de biotehnologii consideră că, întârzierea aprobărilor şi deficiențele în susţinerea ştiinţei europene reprezintă cele mai păgubitoare elemente pentru dezvoltare, inovaţie, investiţii, precum şi pentru încrederea consumatorului şi siguranţa sa.

După datele prezentate astăzi de către ISAAA, în 2014, 18 milioane de fermieri au cultivat 181.5 millioane hectare cu plante modificate genetic în 28 de ţări, în creştere de la 175.2 millioane hectare în 27 de ţări, în 2013. Pentru comparaţie, acest număr de fermieri reprezintă mai mult decât toţi fermierii europeni (12 millioane), cultivând plante modificate genetic pe o arie mai mare decât întreaga suprafață agricolă a Europei (estimată la 104 millioane hectare).

Sfârșit

Pentru întrebări suplimentare, presa poate contacta:

Katarzyna Jasik

Communications Manager Green Biotechnology Europe, EuropaBio

k.jasik@europabio.org

Telephone: +32 2 739 11 85

Mobile: +32 478 88 79 08

www.europabio.org

Referințe:

Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2014 (ISAAA Brief 49-2014)

GM imports authorisations:

 

GMO safety:

Comunicat de presa

Dreptul de a interzice plantele OMG sigure compromite inovatia si piata unica

Bruxelles, 13 ianuarie 2015“Acesta este un semn că se pune capăt inovatiei in Europa”, spune Jeff Rowe, Presedintele Consiliului pentru Agricultura si Alimentatie al EuropaBio, asociatia europeana de bioindustrie, care a comentat votul din Parlamentul European privind cultivarea plantelelor modificate genetic.  

“Statele Membre vor avea dreptul de a interzice produse sigure, care au fost aprobate la nivel european, si ele vor putea susține această interzicere pe motive non-stiintifice. Astfel, se stabileste un precedent periculos pentru piata interna si se trimite un semnal negativ industriilor inovatoare care investesc in Europa. Cercetatorii si fermierii europeni au pierdut accesul la o tehnologie moderna si sansa de a cultiva mai durabil si de a ramane competitivi la nivel global”, a afirmat el.  

Toate dovezile serioase existente dupa mai mult de 18 ani de cultivare si consum pe scara larga a biotehnologiilor arată ca plantele OMG sunt la fel de sigure ca si varianta lor conventionala si ca pot furniza fermierilor, consumatorilor si mediului inconjurator beneficii remarcabile. Baza legislativa a UE privind cultivarea plantelor OMG, initial adoptata in 2001 (Directiva 2001/18/EC), nu a fost niciodata corect implementata din cauza lipsei de voință politică. In mod sistematic, Comisia Europeana si Statele Membre ale UE nu au reusit sa respecte termenele-limită obligatorii privind aprobarea culturilor modificate genetic, nu doar in ceea ce priveste cultivarea, ci chiar si importul, de care crescatorii de animale europeni sunt foarte dependenti.

“Produsele sigure trebuie sa fie autorizate fara intarziere. Douăzeci si trei de produse OMG care au fost evaluate din punct de vedere al sigurantei asteapta la acest moment aprobarea Comisiei Europene, dintre care optsprezece sunt pentru import, nu pentru cultivare. Fara aceste importuri, sectorul zootehnic ar putea risca foarte mult”, mai adauga Rowe. EuropaBio avertizeaza impotriva asteptarilor că acest vot va permite o aprobare mai rapida a noilor plante modificate genetic. Industria de biotehnologii crede cu tarie ca UE, nesustinandu-si propriile practici stiințifice, va compromite un element esențial pentru creșterea economică, inovatie, investitii, dar si pentru siguranța si increderea consumatorului.

 

Pentru informatii, va rugăm contactati:

Katarzyna Jasik

Communications Manager Green Biotechnology Europe, EuropaBio

k.jasik@europabio.org

Telefon: +32 2 739 11 85

Mobil: +32 478 88 79 08

www.europabio.org

 

Referinte:

Siguranta OMG-urilor:

 

Autorizarea importurilor de OMG:

Despre EuropaBio:

EuropaBio este Asociatia Europeana de Bioindustrie. Membrii nostri sunt implicați in cercetarea, dezvoltarea, testarea, producerea si comercializarea produselor si proceselor biotehnologice, in domenii ca sanatatea oamenilor si animalelor, diagnosticare, chimie si produse pentru protectia plantelor, agricultura, produse pentru alimentație si mediu, servicii. Europabio are ca membri si Asociatii Nationale de Biotehnologie, care reprezinta mai mult de 1800 de companii mici si mijlocii din domeniul biotehnologiei.

Agrobiotechrom – partener al Galei Premiilor Top Agribusiness 2014

In cadrul evenimentului Gala Premiilor Top Agribusiness, o initiativa a Facultatii de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală (USAMV Bucuresti), Asociatia Agrobiotechrom a decernat doua premii:

- Dnei Prof. CĂTĂLINA MIHAELA VOAIDEȘ – Premiu pentru “Viitor promițător în biotehnologiile agricole”
- Dlui Prof. VALERIU TABĂRĂ – Premiu pentru “O viață dedicată tehnologiilor moderne în agricultură”.


O lista completa a premiilor a fost realizata de Agrointeligenta, partener media al evenimentului: http://agrointel.ro/28211/premiile-top-agribusiness-lista-completa-a-fermierilor-premiati-pentru-performanta-agricola-in-2014/

Article from The Economist on biotech attitudes

Atitudinea fata de produsele alimentare modificate genetic pare sa se schimbe in Marea Britanie Intr-o duminica mohorata, clientii unui supermarket din sudul Londrei nu par interesati sa discute despre alimentele modificate genetic. Majoritatea pareau indiferenti, iar o clienta insista asupra faptului ca achizitoneaza numai produse organice, dar numai in cazul in care nu sunt foarte scumpe. Aparenta lor indiferenta este frapanta, scriu jurnalistii de la The Economist.  Marea Britanie a fost odata principala tara care se opunea organismelor modificate genetic. La sfarsitul anilor 1990, protestatarii imbracati in salopete marsaluiau pe terenurile agricole si, alaturi de ONG-urile vezi, strangeau multimi mari de oameni nelinistiti. Publicul ii sprijineau in linii mari: in 2003 aproape 43% considerau ca riscurile prezentate de OMG sunt mai mari decat beneficiile, conform unui sondaj de opinie realizat de Ipsos MORI. Doar 20% considerau ca beneficiile sunt mai mari decat riscurile, restul fiind indiferenti. Majoritatea europenilor erau la fel de speriati. O astfel de presiune publica a determinat ca organismele modificate genetic sa nu fie cultivate la nivel comercial in majoritatea tarilor din Europa, inclusiv in Marea Britanie.  In 2011, insa, opiniile britanicilor s-au schimbat: doar 27% au spus ca alimentele modificate genetic prezinta riscuri, in timp ce 34% au considerat ca beneficiile sunt mult mai mari. Comparativ cu Franta sau Germania, acolo unde sentimentul anti-OMG este destul de puternic, britanicii par mult mai relaxati. Partial, aceasta este o consecinta a recesiunii. Intre 2008 si 2013 vanzarile de produse organice au scazut cu 15%, partial din cauza supermarket-urilor care au umplut rafturile cu produse mai ieftine din propria lor gama. Acum, majoritatea marilor magazine au in stoc carne provenita de la animale hranite cu organisme modificate genetic. Soia organica, utilizata pentru a hrani puii de gaina sau alte animale, devine tot mai scumpa si mai greu de gasit, sustine Daniel Crossley de la Consiliul Etic al Alimentatiei.  Poate cel mai important motiv pentru care opiniile, in ceea ce priveste OMG, se schimba este acela ca oamenii de stiinta au inceput sa explice mai bine tema in public, sugereaza Mark Walport, consilier stiintific sef al Guvernului. Organizatii precum Centrul Media pentru Stiinta (SMC), care a fost infiintat in 2002, asigura jurnalistilor o mai buna informare cu privire la biotehnologii. Astfel, mass-media transmit stiri cu o documentare mia buna, lasand loc de mai putine speculatii.  Atitudinile schimbate din Marea Britanie nu se regasesc si in Europa. Pe 13 noiembrie, britanica Anne Glover, consilierul Stiintific sef al Comisiei Europene (http://www.infoomg.ro/2014/12/uniunea-nationala-a-fermierilor-critica-decizia-ce-de-a-desfiinta-postul-de-consilier-stiintific-sef/#.VInS_UiVt7M) a fost demisa, in mare parte, din cauza unei campanii organizate de grupurile verzi care o acuzau pe Anne Glover ca sustine organismele modificate genetic.  Pentru a importa sau cultiva organisme modificate genetic in Marea Britanie este inca nevoie de o aprobare din partea Comisiei. Deci, in timp ce tot mai multi britanici par mai fericiti cu ideea alimentelor modificate genetic, cultivarea lor inca este departe de a se realiza.  Articolul original: The Economic (http://www.economist.com/news/britain/21635033-attitudes-genetically-modified-food-seem-be-changing-frankenfine?fsrc=rss|btn)