Insectele MG – o alternativă la insecticide !

Modul în care savanții au ales să lupte împotriva țânțarilor care transmit virusul Zika, malaria ori febra galbenă a fost doar un semnal. O nouă cale de a combate insectele nedorite a fost astfel deschisă. Această metodă este deja experimentată în SUA.
Practic, este vorba despre „silențierea” unei gene care reglează comportamentul sexual al unor specii de insecte pentru ca, în două-trei generații, să se ajungă la dispariția lor.

Citeşte mai multe

FĂRĂ CRISPR, ÎN 40 DE ANI CIOCOLATA VA DEVENI ISTORIE!

O veste șocantă pentru mulți a făcut înconjurul Planetei la începutul acestui an: în cel mult 40 de ani, delicioasa ciocolată va rămâne doar o amintire. Producția ei va deveni imposibilă, odată cu dispariția arborelui de cacao, ce produce materia primă pentru acest aliment atât de răspândit și de apreciat. Motivul ? Încălzirea globală !

Citeşte mai multe

SOT CONSIDERĂ CULTURILE MG LA FEL DE SIGURE CA PLANTELE CLASICE

Societatea de Toxicologie (SOT) este un organism internațional care reunește peste 8.500 dintre cei mai reputați toxicologi ai lumii. La sfârșitul lunii noiembrie 2017, asociația a adoptat o declarație asupra culturilor de plante modificate genetic. Conținutul acestui document îl prezentăm, în sinteză, în cele ce urmează:
„Prima plantă alimentară, un soi de tomate, realizată prin intermediul ingineriei genetice (GE) a fost introdusă pe piață în 1995, urmată de dezvoltarea cu succes și cultivarea comercială de porumb, soia, bumbac, rapiță, cartofi, papaya, lucernă, dovlecei și sfeclă de zahăr cu trăsături genetice specifice noi. În tot acest timp a existat o dezbatere publică privind eventualele efecte negative cauzate de consumul de alimente produse din aceste culturi (adică organisme modificate genetic – OMG) asupra sănătății umane sau animale. Siguranța fiecărui nou eveniment a fost evaluată și comunicată autorităților de reglementare și toate aprobările necesare au fost acordate înainte de producerea lor comercială.

Citeşte mai multe

GHID PRACTIC DESPRE CULTURILE M.G. SI POLITICILE U.E.

Ghidul poate fi descarcat de aici: GHID PRACTIC DESPRE CULTURI M.G. SI POLITICI U.E.

Chinezii au obținut orezul de apă sărată

Oamenii de știință din China au dezvoltat mai multe tipuri de orez care poate fi cultivat în apă de mare. Rezultatul: un potențial suficient de a produce alimente pentru cca. 200 de milioane de oameni.
    Guvernul chinez încearcă să găsească un mod de a cultiva orezul în ape sărate încă din anii '70. De zeci de ani cercetătorii încearcă să obțină un astfel de soi de orez, dar până acum rezultatele nu au fost suficient de motivante. Productivitatea era mult prea mică pentru a putea genera culturi comerciale.

Citeşte mai multe