NOUA TEHNOLOGIE CRISPR CPF 1, PENTRU O SOIA CU BENEFICII DIRECTE PENTRU CONSUMATORI

512px-glycine_max_003

Cercetătorii sud-coreeni de la Institutul de Științe de Bază (IBS) au reușit să pună la punct un nou sistem CRISPR. Față de varianta „standard”, Cas 9, sistemul Cpf 1 funcționează oarecum diferit. Obținut din bacterii din genurile Prevoltella și Francisella, acest sistem a fost proiectat să recunoască și „să taie” anumite părți ale unui genom. În cadrul unui experiment, proteinele Cpf 1 au fost introduse în interiorul unor sisteme celulare aparținând soia și, ca martor, tutunului. S-a urmărit în primul rând confirmarea modului în care enzima acționează.

Citeşte mai multe

ÎN AUSTRALIA SE TESTEAZĂ ÎN CÂMP GRÂU MG

csiro_scienceimage_10772_rustaffected_wheat_seedlings-512x484

Biroul Australian pentru Reglemantare în Domeniul Tehnologiei Genelor (OGTR) a ajuns la concluzia testele în câmp pentru grâul modificat genetic, pe care organismul de cercetare în domeniu al Guvernului Australian (CSIRO) dorește să le înceapă, „prezintă riscuri neglijabile pentru sănătatea umană și pentru mediu”.

Grâul a fost modificat prin introducerea a cinci grupuri de gene noi. Un grup de nouă gene noi asigură rezistența la rugină. Alte 13 gene crează o mai mare toleranță la secetă. Ultimele trei grupuri de gene au fost introduse pentru a modifica amidonul din grâu, pentru a mări conținutul de fibre vegetale și conținutul de uleiuri.

Citeşte mai multe

ANANAS ROZ ȘI PEPENI PĂTRAȚI, ÎN MAGAZINE DIN SUA ȘI JAPONIA

k11264-2-417x484

Foarte curând rafturile magazinelor de pe întreg cuprinsul Statelor Unite vor fi pline cu un nou fruct: ananasul dulce cu miez roz-aprins. Acest lucru se va petrece ca urmare a autorizării producerii și comercializării acestui produs de către Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA).

Această varietate de ananas a fost obținută de către specialiștii companiei Del Monte Fresh Produce (DMFP), în urma unor studii începute din anul 2005, prin modificarea genetică a ananasului galben extra-dulce.

Citeşte mai multe

MĂRUL ARCTIC, UN EXPONENT AL UNEI NOI GENERAȚII DE OMG-URI

pommes_vertes

În această lună, primul soi de mere modificate genetic vor ajumge pe rafturile magazinelor. Este vorba despre „Mărul Arctic”, o variantă modificată genetic a „Golden Delicios”. Compania producătoare, Okanagan Specialty Fruits, cu sediul în Columbia Britanică, va introduce produsul în magazinele din Vestul Mijlociu al SUA.

Ceea ce deosebește acest măr de toate celelalte de pe Pământ este că după tăiere nu își modifică culoarea în maro. „Am urmărit acest rezultat în contextul în care piața cere tot mai multe produse tăiate, ca, de exemplu, salatele preparate”, a spus Neal Carter, președintele companiei producătoare. „Mărul din pachetul copilului meu nu își va mai schimba culoarea. Asta înseamnă că, la școală el își va mânca salata, în loc să o arunce din pricina aspectului”, a adăugat Carter.

Citeşte mai multe

COMUNICAT DE PRESĂ AL EUROPABIO: „REFORMAREA METODOLOGIEI AMENINȚĂ INOVAȚIA”

europa

„A face metodologia de autorizare a unor produse noi, inovative, încă mai dificilă decât este în prezent, ar însemna să punem în pericol competitivitatea și inovarea și să lovim dezvoltarea și locurile de muncă din UE”, a avertizat, luni, 13 februarie, la Bruxelles, Nathalie Moll, secretarul general al EuropaBio. Declarația sa a venit ca replică la anunțul Comisiei UE, care își propune să revizuiască „Metodologia de reglementare”.

„Cum întreaga lume se așteaptă ca Europa să își bazeze procesul de luare a deciziilor pe dovezi, nu trebuie să lăsăm politicul să prevaleze asupra științei”, a mai adăugat ea.

Citeşte mai multe