Bill Nye, „the science guy”: OMG-urile ar putea fi chiar un lucru benefic

 

Bill_Nye_by_Gage_Skidmore

Lumea este un sistem complex și fiecare ecosistem în parte este la fel de delicat. Până de curând, ideea de a ne juca cu ordinea naturală a genelor plantelor de cultură a fost considerată a fi periculosă – prea multe lucruri erau fie necunoscute, fie  au avut consecințe devastatoare. Un exemplu în acest sens este broasca de trestie de zahăr din Australia. Ea a fost adusă și în Hawaii, în încercarea de a controla populațiile de gândaci care afectau culturile. Pentru că nu există și dușmanii naturali din Australia, broaștele râioase de trestie de zahăr s-au răspândit rapid, scăpând de sub control și devenind un vector de transmitere a unor boli. Introducerea unor noi soiuri de culturi ar putea avea efecte similare asupra ecosistemelor locale, conform unor opinii.

Citeşte mai multe

Ingineria genetică în ajutorul horticultorilor: Gazonul tolerant la erbicide

 

Grassy_field_of_the_lakeside_pavillion

Oamenii de știință din cadrul Scotts Miracle-Gro lucrează la dezvoltarea unei versiuni modificate genetic a uneia dintre cele mai comune plante din lume: iarba. Dacă și atunci când aceasta va ajunge pe piață, ea va ajuta grădinarii să realizeze peluze tot mai ecologice, cu mai puține îngrășăminte și care vor necesita mai puțină întreținere. Această cercetare are o lungă istorie. În 1997, Scotts a încheiat un parteneriat cu gigantul OMG Monsanto, pentru a crea o iarbă specială pentru terenuri de golf.

Citeşte mai multe

Agro-interviul de luni. Nicolae Hristea, AgroBiotechRom: ”La nivelul UE ne sunt impuse niște constrângeri, reglementări absurde care nu ne dau voie să progresăm”

Nicolae-Hristea-AgroBiotechRom

Pentru a afla care este situația biotehnologiilor în România, cât de mult a evoluat acest domeniu la noi în țară, reporterii Agrointeligența au stat de vorbă cu Nicolae Hristea, director executiv în cadrul Asociației AgroBiotechRom. În ceea ce privește soia modificată genetic specialistul este de părere că în perioada imediat următoare, dacă oamenii vor fi suficient de bine informați, soia modificată genetic nu va mai genera atât de multe controverse. Directorul AgroBiotechRom estimează că în cinci ani, în România se vor cultiva 500.000 ha cu soia ameliorată genetic.

Citeşte mai multe

Monsanto și Microsoft investesc în tehnologia agricolă braziliană

 

mon-logo-home-callout

Compania americană de biotehnologii Monsanto a anunțat luni semnarea unui parteneriat  cu Microsoft, pentru a investi împreună în startup-uri din domeniul tehnologiei agricole din Brazilia, informează Reuters.

          Monsanto se va alătura unui fond de investiții brazilian cu până la 300 de milioane de reali (92 milioane USD). Fondul de investiții va fi gestionat de Microsoft, care va evalua idei pentru noi instrumente digitale care urmează să fie aplicate în agricultura din această țară.

Citeşte mai multe

107 LAUREAȚI AI PREMIULUI NOBEL CER GREENPEACE SĂ ÎNCETEZE CAMPANIILE ÎMPOTRIVA OMG

 

Laureati nobel

Peste 100 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare prin care  îndeamnă Greenpeace să pună capăt campaniilor sale împotriva organismelor modificate genetic (OMG). Semnatarii scrisorii cer Greenpeace să înceteze eforturile de a bloca introducerea unui soi de orez modificat genetic, despre care creatorii săi spun ar putea reduce deficiențele de vitamina A, care provoacă orbirea și chiar decesul a numeroși copii din țările în curs de dezvoltare.

Citeşte mai multe

„Lăsați-ne să ne facem singuri alegerile!” Scrisoare deschisă adresată Parlamentului UE de un grup de fermieri nigerieni

Nigerian_farmers

 

Noi, un grup de fermieri nigerieni, suntem foarte îngrijorați de afirmațiile că G8 nu ar trebui să sprijine culturile modificate genetic în Africa și dorim să arătăm cât de important este ca biotehnologia agricolă să fie aplicată pentru a realiza o dezvoltare durabilă a agriculturii în Nigeria. Ca africani și nigerieni, apreciem eforturile UE de a lua o decizie cu privire la sistemul nostru alimentar, dar putem face acest lucru noi înșine. Avem nevoie de posibilitatea de a face propriile alegeri. De asemenea, trebuie să avem varietate de opțiuni dintre care să alegem.

Citeşte mai multe