Facebook Twitter

NASA contribuie la dezvoltarea unor noi varietati de soia rezistente la seceta

Un studiu recent arata ca plantele de soia pot fi "reproiectate" pentru a creste randamentul acestei culturi, reducand necesarul de apa si contribuind la contracararea incalzirii globale, a anuntat NASA. Studiul, primul care a demonstrat ca o cultura de interes major pentru hrana populatiei poate fi modificata pentru a raspunde mai multor obiective in acelasi timp, a fost condus de Darren Drewry de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California. Cercetarile au fost finantate de Fundatia Nationala pentru Stiinta,cu sprijinul JPL si al Fundatiei Bill & Melinda Gates.

Folosind un model vegetal avansat si tehnici de optimizare pe computer, studiul a aratat ca reproiectarea plantelor de soia in diverse moduri face posibila cresterea productivitatii culturilor cu 7% fara a utiliza mai multa apa. Alternativ, plantele ar putea fi reproiectate fie sa utilizeze cu 13% mai putina apa, fie sa reflecte cu 34% mai multa lumina inapoi in spatiu, fara a afecta randamentul culturilor.

ONU estimeaza ca productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% pana in 2050 pentru a satisface nevoile alimentare la nivel global. Soia boabe este cea mai importanta sursa de proteina din lume.

Cercetarea a folosit metode numerice de optimizare, un mod matematic de a decide care alegere dintr-o serie de optiuni va genera varianta cea mai apropiata de un rezultat dorit. Darren Drewry a ales cinci caracteristici structurale ale unei plante si a incercat sa combine trasaturile in cadrul experimentului pentru a perfectiona soiurile deja existente. In functie de obiectivele pentru care sunt "programate", plantele de soia reproiectate pot sa difere semnificativ intre ele.

Studiul a furnizat raspunsuri mult mai rapid, altminteri fiind necesari zeci de ani de incrucisari pentru a obtine rezultate obiective. In mod normal, amelioratorii urmaresc imbunatatirea unui singur caracter la un moment dat, de aceea, pentru a da nastere unui nou prototip, trebuie sa treaca mai multe generatii - si nici atunci nu este sigur ca produsul va raspunde nevoii pentru care a fost creat.

Comparativ cu alte studii de geoinginerie, care sugerau, pentru combaterea schimbarilor climatice, solutii cum ar fi pulverizarea de sulfati in atmosfera superioara pentru a reduce lumina solara sau incarcarea oceanului cu fier pentru a creste fotosinteza planctonului, acest studiu al NASA propune modificari ieftine si care poti fi implementate rapid si reversibil.

Cititi mai mult in www.soyatech.com 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.