Facebook Twitter

O a doua revolutie verde: cum ar putea un soi de orez mai bun sa salveze vieti

In 1961 guvernul din India i-a cerut lui Norman Borlaug, parintele "Revolutiei Verzi", sfaturi despre noile seminte. Borlaug a convins atunci India sa plateze un nou soi de grau pitic in Punjab. In anul urmator, in intreaga tara au fost plantate soiuri de grau pitic denumite IR8. Aceste culturi cu tulpina mai scurta au rezolvat o problema de baza: culturile "de moda veche" aveau tulpina prea lunga, iar atunci cand erau hranite cu ingrasaminte, cresteau mult prea inalte si astfel se culcau la pamant, recoltarea lor fiind de cele mai multe ori greoaie, daca nu imposibila. In urmatorii 40 de ani revolutia verde s-a raspandit in jurul lumii, ducand la ameliorarea foametei acolo unde erau plantate seminte ca cele dezvoltate de Borlaug si echipa sa.

Acum, o a doua revolutie verde incepe sa prinda contur in zona Asiei. Nu va fi la fel ca prima, din moment ce nu va depinde de cateva soiuri miraculoase, ci totul va fi cladit pe mai multe tipuri de seminte, adaptate la diverse medii. Unele terenuri sunt sarace deoarece sunt predispuse la inundatii, seceta si salinitate crescuta. Noile seminte au fost dezvoltate sa reziste la exces de apa si in curand vor exista soiuri tolerante la seceta, caldura extrema si salinitate, ceea ce va face ca si cele mai sarace terenuri sa devina fertile. Asa ca a doua revolutie ar putea face mult mai mult decat prima. Aceasta revolutie este vitala, deoarece beneficiile celei care a precedat-o incep sa scada. Ritmul anual de crestere a randamentelor a scazut la mai putin de o treime din ceea ce a fost la inceput si este depasit de rata de crestere a populatiei. Intre timp, cererea pentru orez, de pilda, este in crestere cu aproape 2% pe an in Asia, iar in Africa cu 20% pe an. Decalajul ameninta sa se extinda, deoarece orezul este extrem de vulnerabil la schimbarile de mediu. Cultivatorii de orez folosesc aproape o treime din apa dulce a Planetei, iar deficitul de apa este principala amenintare. A doua revolutie verde a fost facuta posibila odata cu secventierea genomului de orez in anul 2005. Acest lucru a permis cercetatorilor sa descopere genele responsabile pentru rezistenta la excesul de apa - la un soi din estul Indiei - si sa le transfere ulterior la culturile din intreaga lume. Amelioratorii vor putea face in curand acelasi lucru cu alte gene care sa ofere soiurilor noi caractere valoaroase.

Exista tot felul de lucruri pe care guvernele le-ar putea face pentru a impinge aceasta revolutie mai departe, inclusiv implicarea in mod direct prin finantarea din bani publici a cercetarilor.

Cititi mai mult pe: www.economist.com 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.