Facebook Twitter

Ţările emergente şi în curs de dezvoltare conduc eşalonul în adoptarea culturilor transgenice

Bruxelles, 20 februarie 2013

 Pentru prima dată din 1996, suprafeţele cultivate cu plante modificate genetic (MG) din ţările emergente şi în curs de dezvoltare le depăşesc pe cele din ţările industrializate. Conform ultimului raport anual al ISAAA (Serviciul Internaţional pentru Achiziţionarea Aplicaţiilor Agricole Biotehonologice), prezentat astăzi, adoptarea pe plan mondial a culturilor MG a crescut cu 6 %, ajungând în prezent la 170,3 milioane ha.

 „Publicarea ultimelor date privitoare la adoptarea culturilor MG la nivel mondial indică faptul că această tehnologie aduce beneficii pentru mai mult de 17 milioane de agricultori din toată lumea, datorită creşterii productivităţii din sectorul alimentar de producţie, creşterii veniturilor agricultorilor şi asigurării unei oferte alimentare într-o manieră durabilă”, a comentat Carel du Marchie Sarvaas, directorul departamentului pentru agricultură biotehnologică din cadrul asociaţiei EuropaBio.

 Printre ţările emergente care sunt în fruntea eşalonului în domeniul culturilor MG se numără Brazilia, cu o creştere de 21 % faţă de 2011 şi un total de 36,6 milioane ha. Urmează Argentina, cu 23,9 milioane ha. Există şi ţări noi care cultivă în prezent plante MG, respectiv Sudan şi Cuba, care au însămânţat astfel de culturi pentru prima dată în 2012. Ţările africane care cultivă plante MG în scopuri comerciale sunt: Africa de Sud, Burkina Faso, Egiptul şi Sudanul.

În Europa, cinci ţări (Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia şi România) au cultivat 129 071 ha de porumb biotehnologic Bt, înregistrând o creştere de 13 % faţă de 2011. Cea mai mare creştere se constată în Spania, unde suprafaţa cultivată cu porumb MG în 2012 a fost de 116 307 ha. „Cifrele noi referitoare la Europa nu sunt o surpriză; impasul legislativ şi politic din Uniunea Europeană nu le permite agricultorilor europeni accesul la o tehnologie care devine un standard curent peste tot în restul lumii”, a afirmat dl. du Marchie Sarvaas. „Ceea ce este important aici este faptul că odată cu ritmul de adoptare din ce în ce mai susţinut al culturilor MG din ţări exportatoare importante ca Brazilia, liderii europeni sunt puşi în faţa necesităţii urgente de a se asigura că producătorii de alimente şi furaje din Europa – care se bazează pe produse biotehnologice importante – pot conta pe nişte proceduri de aprobare eficiente şi fundamentate ştiinţific – un proces care este în momentul de faţă disfuncţional”, a adăugat el.

 Guvernele din cele două Americi administrează sisteme de autorizare mai eficiente, iar recent, au decis să accelereze acest proces şi mai mult. Fără o mai bună previzibilitate – printr-un sistem de aprobare care să funcţioneze mai eficient – în Europa, industria alimentară, comercianţii de bunuri alimentare şi crescătorii de animale se vor confrunta cu provocări şi mai mari, în viitor. Dacă ne referim numai la sectorul furajer, dacă vor apărea perturbări ale comerţului din cauza faptului că în momentul de faţă produsele MG sunt autorizate oriunde, dar în afara Europei, un raport al Comisiei Europene din 2010 a estimat că aceste perturbări ale fluxului comercial de produse agricole ar putea costa până la 9,6 miliarde €.

Informaţii suplimentare:

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:

Carel du Marchie Sarvaas

Director, Green Biotechnology Europe

EuropaBio

Tel: +32 2 739 11 85 Mobile: +32 473 890 359 Email: c.dmsarvaas@europabio.org

Nilsy Desaint

Communications Manager, Green Biotechnology Europe

EuropaBio

Tel: +32 2 739 11 62 Mobile: +32 473 334 875 Email: n.desaint@europabio.org

Nicolae Hristea

Director Executiv Agrobiotechrom

Tel : 0722 533 246

Email : office@agrobiotechrom.ro

Despre EuropaBio:

EuropaBio, este asociaţia europeană a Bioindustriei, ce reuneşte companiile de bio-ştiinţă din toate domeniile de cercetare, dezvoltare, testare, producţie şi distribuţie a produselor biotehnologice. Este formată din  56 corporaţii şi 14 membrii asociaţi, 4 Bio Regiuni şi 19 asociaţii biotehnologice naţionale ce reprezintă circa 1800 inteprinderi mici şi mijlocii implicate în cercetare.

Despre AgroBiotechRom:

Este o asociaţie profesională a producătorilor şi utilizatorilor de biotehnologii agricole din România, având caracter independent, non-guvernamental, non-profit, apolitic, cu personalitate juridică, guvernată de legile interne şi internaţionale în vigoare.

www.agrobiotechrom.ro 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.