Consumatorii si micii fermieri beneficiază deopotrivă de pe urma adoptiei culturilor modificate genetic, arată două noi studii

Iunie 26, 2018.

Serviciul Internațional pentru Achiziția Aplicațiilor Biotehnologice din Agricultură (ISAAA) si organizația PG Economics, LTD. au lansat noi studii ce evidentiaza beneficiile sociale, de mediu si economice de pe urma adoptarii la nivel global a biotehnologiei in agricultura.

Cercetări complementare – cel al PG Economics ‘Culturile modificate genetic: impactul socio-economic si de mediu, 1996-2016’ si cel al ISAAA ‘Situația globală a biotehnologiei/culturilor modificate genetic comercializate: 2017’ examineaza adoptarea pe scara larga a biotehnologiei de catre agricultori si comunitati din intreaga lume si impactul ei pozitiv semnificativ din perspectiva socio-economică si de mediu.

“Culturile realizate prin biotehnologie aduc beneficii uriase mediului, sanatatii oamenilor si animalelor, si contribuie la imbunatatirea conditiilor socio-economice pentru agricultori si public”, a declarat președintele ISAAA, Paul S. Teng.

Rezultate-cheie din rapoarte includ:

  • 67 de tari au utilizat culturi modificate genetic in 2017, acum acoperind o suprafata de 189,8 milioane de hectare in 24 de tari.
  • In 2017, ISAAA raportează ca au existat imbunatatiri in ceea ce priveste disponibilitatea si cultivarea comerciala a fructelor si legumelor ameliorate genetic, cu beneficii directe pentru consumatori
  • Urmatoarea generatie de culturi dezvoltate prin biotehnologie, acum in productie, includ mere și cartofi care nu se oxidează la tăiere (reduc risipa alimentară), ananas cu conținut îmbogățit, porumb pentru biomasă sau pentru conținut ridicat de amiloză, soia cu profil modificat al acizilor grași, vinete (Bt) rezistente la atacul insectelor. Mai multe culturi, între care trestia de zahăr rezistentă la insect, se profilează la orizont.
  • Tarile in curs de dezvoltare, acum 19 in total, incluzand India, Pakistan, Brazil, Bolivia, Sudan, Mexic, Columbia, Vietnam, Honduras si Bangladesh, si-au crescut suprafata de culturi modificate genetic si continua sa permita agricultorilor sa adopte biotehnologii in productia de alimente, micii fermieri vazând beneficiile directe pe care aceasta le ofera, permitandu-le sa ofere o viață mai bună familiilor lor. Tarile in curs de dezvoltare reprezinta acum 53% din suprafata globala a culturilor biotehnologice.
  • Extinderea continuă a adoptarii biotehnologiei oferă atribute noi produselor, in special calități nutritive benefice ce pot contribui la compensarea impactului schimbarilor climatice asupra anumitor culturi, care pot provoca un deficient de micronutrienti în hrana a 1,4 miliarde de copii până în 2050. Cercetarile din sectorul public pe orez, banana, cartof, grau, naut, linte si mustar cu calitati nutritionale îmbunătățite pentru industria alimentară si consumatori in tarile in curs de dezvoltare pot conduce la o crestere a adoptarii tehnologiei.
  • Intre 1996-2016, organizația PG Economics a raportat ca plantele de cultură ameliorate prin biotehnologie au furnizat câștiguri economice de 186,1miliarde $ pentru 17 milioane de agricultori, dintre care multi sunt femei sau mici fermieri ce au în grijă mijloacele de trai ale familiilor si comunitatilor lor.

 

Cele doua rapoarte arata cum culturile obtinute prin bioinginerie pot si vor oferi beneficii semnificative pentru consumatori, agricultori si mediul inconjurator, contribuind la cresterea securitatii alimentare intr-o lume in perpetua schimbare si evolutie.

 

Citiți versiunea completa comunicatului de presă, accesați https://gmoinfo.eu/uk/files/322-isaaa-and-pg-economics-press-release—june-19-2018-final.pdf

Pentru rezumatul executiv al raportului ‘Situația globală a biotehnologiei/culturilor modificate genetic comercializate: 2017’, vizitați www.pgeconomics.co.uk

Două lucrări asociate publicate în jurnalul cotat GM  Crops  and  Food  sunt disponibile la:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21645698.2018.1464866

 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21645698.2018.1476792