EFSA autorizează utilizarea, dar interzice cultivarea porumbului 4114 !

          În urma unei solicitări pe care Olanda a adresat-o Autorității Europene pentru Securitate Alimentară (EFSA), acest organism, după o analiză care a durat mai mulți ani, a publicat răspunsul său. Conform acestuia, soiul de porumb 4114 poate fi folosit atât pentru alimentația animalelor, cât și pentru hrana oamenilor. În schimb, nu poate fi cultivat pe teritoriul UE.

          În continuare publicăm o traducere a abstractului raportului EFSA: „Porumbul 4114 a fost dezvoltat prin transformarea mediată de Agrobacterium tumefaciens pentru a asigura protecția împotriva anumitor dăunători din familiile lepidoptere și coleoptere prin exprimarea proteinelor Cry1F, Cry34Ab1 și Cry35Ab1 derivate din Bacillus thuringiensis și a toleranței la ingredientul activ erbicid glufosinat-amoniu prin exprimarea proteinei PAT derivată din Streptomyces viridochromogenes.

          Datele privind caracterizarea moleculară nu au identificat aspecte care necesită o evaluare a siguranței produselor alimentare / hranei pentru animale. Nici una dintre diferențele compoziționale, agronomice și fenotipice identificate între porumbul 4114 și comparatorul (ele) modificat genetic (GM) nu a necesitat o evaluare suplimentară. Nu au existat preocupări cu privire la toxicitatea potențială și la alergenicitatea proteinelor nou exprimate Cry1F, Cry34Ab1, Cry35Ab1 și PAT și nici o dovadă că modificarea genetică ar putea modifica semnificativ alergenicitatea generală a porumbului 4114.

          Valoarea nutrițională a produselor alimentare / hranei pentru animale derivate din porumb 4114 nu este de așteptat să difere de cea derivată din soiurile de porumb nemodificate genetic și nu este considerată necesară monitorizarea post-comercializare a produselor alimentare / hranei pentru animale.

          În cazul eliberării accidentale de porumb viabil 4114 în mediu, porumbul 4114 nu ar ridica preocupări legate de siguranța mediului.

          Planul de monitorizare a mediului după introducerea pe piață și intervalele de raportare sunt conforme cu utilizările prevăzute pentru porumb 4114.

          Grupul stiintific pentru organisme modificate genetic (OMG) concluzionează că porumbul 4114 este la fel de sigur ca și comparatorul nemodificat genetic și referința nemodificată genetic cu privire la efectele potențiale asupra sănătății umane și animale și asupra mediului, în contextul domeniului de aplicare al prezentei cereri.”

 

 Și, totuși, nu este permisă cultivarea! Pricepe cineva de ce?

 

Articolul original este disponibil pe https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2018.5280