Orezul auriu biofortificat fost aprobat în SUA de Administrația pentru Alimente si Medicamente

       

          GR2E Golden Rice, o varietate de orez biofortificat, a primit cea de-a treia evaluare pozitivă referitoare la siguranța alimentară, de data aceasta de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (US FDA). Într-un răspuns oficial primit de Institutul Internațional de Cercetare al Orezului (IRRI), la sfârșitul lunii mai, US FDA a fost de acord cu evaluarea IRRI privind siguranța și calitățile Orezului Auriu.

          Declarația americană urmează aprobărilor privind siguranța și calitățile nutriționale de la Food Standards din Australia și Noua Zeelandă (FSANZ) și Health Canada, acordate în februarie și, respectiv, martie 2018. Aceste trei agenții naționale de reglementare își desfășoară evaluările pe baza conceptelor și principiilor dezvoltate de mai bine de două decenii de organizații internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Organizației Națiunilor Unite, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Comisia Codex Alimentarius.

          "Fiecare aplicație de reglementare pe care Golden Rice o completează cu agențiile naționale de reglementare ne duce cu un pas mai aproape de aducerea Golden Rice pe masa oamenilor care au nevoie cel mai mult de el", spune directorul general al IRRI, Matthew Morell. "Standardele riguroase de siguranță respectate de FDA și de celelalte agenții americane oferă un model pentru luarea deciziilor în toate țările care doresc să profite de beneficiile Golden Rice", a mai adăugat domnia-sa.

          Pentru cei care se confruntă cu un deficit ridicat de vitamina A (VAD), inclusiv un număr estimat la 250 de milioane de copii de vârstă preșcolară, acest anunț reprezintă încă un pas înainte pentru a aduce această varietate de orez la dispoziția lor. Odată ce Golden Rice primește toate aprobările naționale necesare, un program de dezvoltare durabilă va asigura faptul că Golden Rice este acceptabil și accesibil comunităților țintă.

          Deficitul de vitamina A rămâne o problemă generală de sănătate publică la nivel mondial. OMS estimează că, alături de copiii sub 5 ani, un număr semnificativ de femei gravide și care alăptează sunt afectate de VAD. Asia de sud și de sud-est se situează printre regiunile în care prevalează VAD.

          Orezul auriu este conceput ca o soluție complementară, pe bază de alimente, la intervențiile nutriționale existente, cum ar fi diversificarea dietei și suplimentele orale. Acest lucru este realizat prin furnizarea a 30-50% din necesarul mediu estimat de vitamina A al femeilor și copiilor.

          GR2E este prima variantă de orez modificat genetic care a primit aprobarea autorităților de reglementare pentru utilizarea în alimentație. IRRI colaborează cu partenerii naționali de cercetare în dezvoltarea și implementarea unor soiuri de orez sănătoase, care au un conținut mai ridicat de fier, zinc și beta-caroten pentru îmbunătățirea stării nutriționale a populațiilor vulnerabile, cu acces limitat la diverse diete. Deoarece orezul este deja cultivat și consumat pe scară largă, aceste soiuri bio-fortificate de orez au potențialul de a ajunge la mulți oameni.

 

          În Bangladesh și Filipine, Institutul de Cercetare al Orezului din Bangladesh (BRRI) și Institutul de Cercetare al Orezului din Filipine (PhilRice) dezvoltă soiuri de orez locale cu randament ridicat, conținut ridicat al beta-carotenului, din soiul GR2E Golden Rice. Cererile către agențiile naționale de reglementare au fost făcute de BRRI în Bangladesh, iar în Filipine de IRRI / PhilRice încă din 2017.

          „Fiecare componentă a eforturilor IRRI de îmbunătățire a conținutului nutrițional al orezului răspunde preocupărilor critice ale securității nutriționale la nivel mondial”, afirmă Dr. Morell, directorul general al IRRI.

 

Articolul original este disponibil pe http://irri.org/news/media-releases/golden-rice-meets-food-safety-standards-in-three-global-leading-regulatory-agencies