Facebook Twitter

EuropaBio susține transparența și durabilitatea în reglementarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente

Pe data de 11 aprilie a.c., Organizația Profesională EuropaBio și-a comunicat punctul de vedere referitor la proiectul de regulament al Comisiei Europene pentru creșterea transparenței și a sustenabilității în ceea ce privește evaluarea riscurilor în procesul de aprovizionare a lanțului alimentar.

          John Brennan, secretarul general al EuropaBio, a declarat: "Sectorul nostru susține întărirea conexiunii cu publicul și creșterea încrederii în procesul de evaluare a riscurilor. Transparența și durabilitatea evaluării riscurilor de către UE, inclusiv eficiența, coerența și robustețea acestora, sunt la fel de importante pentru consolidarea încrederii publice și stimularea inovării necesare în agricultură și alimentație. Dorim mai multă transparență atât în regulile de procedură pentru evaluarea riscurilor, cât și din partea Statelor Membre, atunci când vine vorba despre votul acestora corelat cu dovezile științifice care evaluează siguranța produselor ".

          EuropaBio consideră că elementele cuprinse în propunerea Comisiei pot contribui la creșterea încrederii și înțelegerii științei din spatele avizelor EFSA privind evaluarea riscurilor și a deciziilor de gestionare a lor de către Comisia Europeană și Statele Membre. Până în prezent, aceste decizii au fost adesea îngreunate de neînțelegerea sau neîncrederea sistemului în inovare, cauzată, în parte, de lipsa de informații adecvate și, în parte, de dezinformare. Dezvăluirea informațiilor tehnice, pe cont propriu, este puțin probabil să îmbunătățească înțelegerea publică a științei și încrederea în procesul de evaluare a riscurilor.

          După cum se menționează în documentul privind transparența, EuropaBio recomandă o abordare holistică pentru consolidarea încrederii și transparenței, inclusiv în ceea ce privește OMG-urile, și sprijină o schimbare pasivă în comunicare. Îmbunătățirea comunicării cu privire la risc ar trebui să însemne mai mult în sensul  evidențierii integrității și a calității opiniilor științifice ale EFSA, într-o manieră inteligibilă. De asemenea, ar trebui abordate și sursele de dezinformare și răspândirea de teorii ale conspirației, care au erodat încrederea în unele produse inovatoare precum OMG-urile. În ciuda unei istorii de 20 de ani de comercializare în siguranță în întreaga lume și a peste 2500 de autorizații separate acordate de autoritățile publice din cel puțin 59 de țări, unele grupuri de interese luptă acerb împotriva culturilor modificate genetic, făcând afirmații nefondate, îndreptate împotriva siguranței lor.

          În încheierea declarației sale, domnul Brennan a spus: "Sperăm că eforturile de îmbunătățire a încrederii cetățenilor vor merge mână în mână cu o mișcare pentru a reiniția dezbaterea, pentru a învăța din trecut și pentru a ne asigura că în viitor Europa nu va continua să piardă pe baza unor reclamații non-factuale legate de siguranța produsului. Trebuie să punem capăt anomaliei în care aceleași OMG-uri aprobate în alte țări în decurs de doi ani necesită adesea până la 7 ani pentru aprobarea importurilor în UE, datorită în mare parte percepțiilor greșite ale publicului cu privire la produsele sigure care oferă beneficii semnificative. În acest context, sperăm că o mai mare transparență va ajuta știința și inovația să prospere în Europa, pe baza unor considerente corecte și concrete ".

          Articolul original este disponibil pe http://www.europabio.org/agricultural-biotech/publications/trust-food-risk-assessment-essential-innovation 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.