Facebook Twitter

Porumbul Bt – bilanț după 20 de ani de cultivare în Spania


    În prezent, 185 milioane de hectare de teren agricol din întreaga lume sunt utilizate pentru culturi modificate genetic. Dintre acestea, 78% se găsesc în Statele Unite, Brazilia și Argentina, care sunt principalele puteri mondiale în culturile biotehnologice. În schimb, Uniunea Europeană, cu un total de 136.000 de hectare cultivate, are o suprafață semnificativ mai mică din aceste culturi.  Cea mai importantă cultură biotehnologică este porumbul Bt.

    Porumbul Bt este un porumb care a fost modificat genetic pentru a fi protejat împotriva insectelor dăunătoare din categoria sfredelitorilor (Ostrinia nubilalis și Sesamia nonagrioides) de către o proteină din Bacillus thuringiensis (Bt), care este o bază bacteriană naturală. Din 1998, porumbul Bt a fost autorizat în Uniunea Europeană pentru cultivare și consum. În zonele cu atacuri ale sfredelitorilor, analizele empirice arată că utilizarea soiurilor de porumb modificat genetic crește randamentul în raport cu omologul său convențional, rezultând un beneficiu economic tangibil pentru agricultorii care cultivă acești hibrizi.
    În Spania, cultivarea porumbului Bt a început în 1998. De la autorizarea sa, suprafața estimată de însămânțare a porumbului modificat genetic a urmat o tendință generală ascendentă. În 1998 au fost cultivate 22.317 hectare, iar în anul 2017 suprafața de cultivare s-a extins la 124.277 hectare (date cf. Anuarului statistic MAPAMA). În Europa, Spania este țara lider în cultivarea porumbului Bt, producând 95% din totalul Uniunii Europene. Deși pe suprafețe mici, porumbul Bt se mai cultivă și în Portugalia, Slovacia și Republica Cehă.
    În Spania există zone geografice predilecte pentru cultivarea porumbului Bt, deoarece aici dăunătorii au o incidență mai mare. Aceste zone includ regiunile Aragón, Cataluña și Extremadura, care totalizează 82% din porumbul Bt produs în Spania, adică peste 100 000 de hectare cultivate.

Avantajele pentru fermieri

    Potrivit unui studiu realizat în 2008 de Institutul de Studii Tehnologice Prospective (IPTS), printre motivele principale pentru care fermierii spanioli decid să planteze semințele de porumb Bt sunt: riscuri scăzute de pierderi din cauza atacului sfredelitorilor, randamente ridicate și cea mai bună calitate a recoltele (deoarece porumbul Bt are un conținut mic de micotoxine). Randamentul mai ridicat al porumbului Bt se traduce în beneficii economice suplimentare pentru agricultor, datorită marjei brute mai ridicate în raport cu porumbul convențional. Alte motive sunt economiile în produsele fitosanitare și ușurința de lucru, deoarece tehnologia Bt face cultivarea mai flexibilă. În plus, impactul asupra mediului este mai mic, deoarece optimizează aplicarea produselor fitosanitare.
    Pe de altă parte, adoptarea acestei culturi în ultimele două decenii nu numai că a adus avantaje în domeniile agronomice și de mediu, dar a avut și un mare impact asupra nivelului economic, în special în comerțul exterior spaniol. Cultivarea porumbului Bt a permis Spaniei să fie mai productivă și să acopere cererea internă de porumb într-o măsură mai mare, fără a recurge la importuri suplimentare de cereale.
    Toate aceste date arată că un număr mare de agricultori spanioli au optat pentru semințe de porumb Bt, făcând din Spania liderul în acest domeniu din Uniunea Europeană. 
    În cei 20 de ani de cultivare, biosecuritatea soiurilor de porumb modificat genetic s-a dovedit impecabilă. Acest fapt este atestat și garantat de studii ample și evaluări independente "de la caz la caz", făcute de experții numeroase instituții de reglementare. 
    Atributele porumbului Bt au dus la o utilizare extensivă a acestei culturi în Spania, totalizând peste un milion de hectare în două decenii.

    Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/20-anos-de-cultivo-de-maiz-bt-en-espana-2/

   Poza: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Illustratedjc  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.