Facebook Twitter

Materialul anti-glonț din mătase de păianjen a trecut primele teste

Anul trecut informam cititorii site-ului nostru despre un proiect încheiat între  Kraig Biocraft Laboratories (KBL), o companie de bioinginerie, și Pentagon. Inițial contractul era în valoare de 100.000 de dolari și a fost semnat în vara anului 2016.
    Obiectivul urmărit de KBL era să modifice genetic viermii de mătase  pentru a produce un fir specific păianjenului. Acest proiect special, numit Dragon Silk, solicita Kraig "să proiecteze, să producă și să livreze materiale de mătase recombinată  adaptate nevoilor de protecție ale soldaților noștri", potrivit unui comunicat de presă. 

Intenția declarată este de a se realiza o lenjerie care să folosească și drept armură.
    În mai 2017, KBL a prezentat rezultatele testelor în poligon cu noul material anti-glonț.  Pentagonul trebuie să fi fost plăcut impresionat de ceea ce a văzut, de vreme ce a oferit KBL încă de zece ori mai mulți bani pentru continuarea cercetării.
    "Când am înființat această companie, am visat că într-o zi vom lucra cu armata americană pentru a produce materiale ultra-rezistente în sprijinul războinicilor noștri", a declarat fondatorul și CEO-ul companiei, Kim K. Thomson. "Echipa noastră este onorată să lucreze la acest proiect nobil și intenționăm să oferim acestui client foarte important cei mai buni polimeri de înaltă rezistență folosind tehnologia noastră cu mătase de păianjen recombinată.”
    În prima fază se urmărește producerea unei lenjerii care să protejeze picioarele și zona genitală a militarilor. Leziunile în aceste zone au fost frecvente printre cei care au luptat în Irak și Afganistan, deoarece dispozitivele explozive improvizate (IED) explodează la priză.
    Viermii de mătase sunt mult mai potriviți pentru producția de mătase deoarece trăiesc în colonii, spre deosebire de păianjenii solitari care ucid adesea alți membri ai propriei specii. Dar mătasea lor nu este suficient de rezistentă. De aceea a fost necesară introducerea unor gene de la păianjen în genomul viermelui de mătase.
    Materialul rezultat are, conform surselor, o rezistență dublă față de a kevlarului, principalul material anti-glonț folosit în prezent. Dar, în timp ce acesta are o elasticitate de doar 3%, noua mătase ajunge la peste 40%.

    Articolul original este disponibil pe
sputniknews.com/military/201708121056399531-spider-silk-experimental-body-armor/
  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.