Facebook Twitter

Wall Street Journal: oamenii de știință încearcă să afle mecanismul de trasmitere a genelor de la o specie la alta

“Iti dai seama ca natura creeaza organisme modificate genetic tot timpul. Nu este atat de ciudat sa transferi gene de la un organism la altul”, a declarat Salvador Herrero, genetician la Universitatea din Valencia si co-autor al studiului.

Genele sunt de obicei transmise in cadrul aceleiasi specii, de la parinti la tineri, un proces cunoscut sub numele de transfer vertical de gene. Dar, in ultimii ani, oamenii de stiinta au identificat mai multe cazuri de transfer de gene orizontal, materialul genetic fiind transportat de la o specie la o alta total diferita, care se intampla sa traiasca in acelasi mediu.

De exemplu, o gena de la o specie de bacterii a fost descoperita in genomul gandacului boabelor de cafea, unde ii permite insectei sa se hraneasca exclusiv cu boabe de cafea. Este transfer orizontal de gene, asa cum se intampla si in cazul bacteriilor care dezvolta rezistenta la antibiotice.

Acum cateva luni, o echipa de cercetatori din Marea Britanie a concluzionat ca prin metoda de “gena saritoare” oamenii au dobandit de-a lungul evolutiei mai mult de 145 de gene straine de la bacterii, virusuri si ciuperci.

Totusi, cum este posibil acest lucru? In cel mai recent studiu, cercetatorii sugereaza o posibila cale prin care genele viespilor parazitare pot “sari” in genomul fluturilor si al moliilor.

In mod natural, viespile braconid isi depun ouale in interiorul unor anumite specii de omizi, iar larvele de viespe devoreaza omida din interior. In acest scenariu, genele de viespe inserate in gazda nu se transmit mai departe. Dar, uneori, sustin autorii studiului, viespea parazitara poate ataca o omida non-gazda. Desi larvele nu vor supravietui in corpul acestei omizi, genele de viespe inserate se vor integra cu ADN-ul omizii si vor fi transmise generatiilor viitoare de fluturi.

Genele persista in cazul in care ofera unele beneficii.  Potrivit studiului, doua dintre genele preluate de la viespi produc proteine care protejeaza omizile impotriva unui dusman cunoscut sub numele de bracovirus. Genele straine impiedica capacitatea bracovirusului sa infecteze omida si afecteaza capacitatea virusului de a se replica.

Oamenii de stiinta stiu ca aceasta imixtiune genetica are loc pentru ca secvente de ADN ale viespii au fost gasite in genomul unor specii de omizi. Dar mecanismul exact este inca necunoscut.

Reactii ale oamenilor de stiinta privind studiul

Dr. Louise Johnson, biolog la Universitatea din Reading:

“Acest studiu este foarte interesant. Stiam de ceva vreme ca virusurile pot muta gene de la o specie la alta si de asemenea, mai stim ca animalele pot ocazional ‘imprumuta’ ADN de la parazitii lor. Dar acest exemplu al naturii este extraordinar: viespile folosesc virusuri pentru a ataca fluturii, dar aceste virusuri le-au permis, de asemenea, fluturilor sa fure gene de la viespi. Este clar ca genele furate sunt utile pentru fluturi, astfel incat, in mod natural ingineria genetica ii ajuta sa supravietuiasca”.

Prof. Tim Benton, profesor de Ecologie a Populatiei in cadrul Universitatii din Leeds:

“Acest studiu ne dovedeste ca transferul de gene intre specii au loc cu o anumita frecventa in natura. Tot recent s-a descoperit, spre exemplu, ca fiecare tulpina de manioc contine genele aceleiasi bacterii folosite in laboratoare pentru a transfera gene in cadrul procesului de creare de OMG-uri. Oponentii OMG-urilor sustin ca transferul de gene intre organisme nu este natural si prin urmare incalca principiile etice. Acest nou studiu demonteaza acest argument arantand, totodata, ca modificarile genetice au loc deja in natura”.

Surse: The Wall Street Journal  / Science Media Center 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.