Facebook Twitter

Cazul Percy Schmeiser

 Politica firmei Monsanto nu a fost şi nu va fi niciodată de a-si exercita drepturile de proprietate intelectuală/patente atunci când urme din seminţele patentate ajung  în parcela unui fermier în mod neintenţionat.

- Monsanto îsi apâră dreptul de proprietate inelectuală numai în situaţii in care s-a acţionat în cunoştinţă de cauză şi s-a produs o violare  deliberată.

- Cazul Schmeiser nu are nimic în comun cu  o încălcare accidentală sau inocentă a unei tehnologii patentate.

- Percy Schmeiser, informat fiind şi în mod deliberat,  a însămânţat, recoltat şi comercializat rapiţă Roundup Ready, fără a plăti redevenţa corespunzătoare, după cum se arată şi în concluziile Curţii Federale a Canadei, Curţii Federale Canadiene de Apel şi Curţii Supreme a Canadei. Toate aceste instanţe au decis  că Dl. Percy Schmeiser şi firma Schmeiser Enterprises Ltd. din Bruno, Saskatchewan au încălcat drepturile patentate.

   Informaţii adiţionale:

- Instanţa a arătat că puritatea cantitativă şi calitativă a recoltei de rapiţă Roundup Ready din 1998 a dlui Schmeiser nu putea fi în mod rezonabil explicată ca provenind din vreuna din sursele sugerate de dl. Schmeiser.

- De fapt, la process, dl. Schmeiser a admis că a stropit o parte din cultura sa din 1997 cu erbicidul Roundup, a recoltat plantele care au supravieţuit şi a pus deoparte sămânţa, pe care a replantat-o în anul următor pe 1000 acri (aprox. 405 hectare).  A făcut toate acestea în ciuda faptului că ştia că era sămânţă tolerantă la  Roundup, pe care îl considerâ un pesticid nedorit şi contaminant.

- Monsanto a considerat că Percy Schmeiser a violat în mod deliberat drepturile patentate companiei in Canada, segregând si comercializând rapiţa Roundup Ready fără a plăti redevenţe, conform legislaţiei în vigoare.

- Prima dată când s-a constatat că Schmeiser a încălcat patentul firmei Monsanto a fost în 2001, când Tribunalul Federal a tras concluzia că el „ştia sau ar fi trebuit să ştie” că prin păstrarea şi însămânţarea seminţelor Roundup Ready, încălcase tehnologia Roundup Ready aflată sub patent Monsanto. Originalul deciziei Tribunalului poate fi citit la:

- http://decisions.fct-cf.gc.ca/en/2001/2001fct256/2001fct256.html

- Schmeiser a pierdut din nou, în urma unui recurs, în 2002, când Curtea Federală de Apel din Canada, formată din trei membri, a respins în unanimitate toate cele şaptesprezece puncte de recurs depuse de dl. Schmeiser. Textul integral al deciziei poate fi citit pe: http://decisions.fca-caf.gc.ca/en/2002/2002fca309/2002fca309.html

- În fine, Schmeiser a mai pierdut încă o dată, în 2004, într-un recurs depus la Curtea Supremă de Justiţie din Canada, epuizându-şi, astfel, toate alternativele legale. Decizia Curţii poate fi citită la: http://scc.lexum.umontreal.ca/en/2004/2004scc34/2004scc34.html 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.