Facebook Twitter

Știrile false sunt difuzate cu 70% mai repede decât știrile reale

În cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Innagrotables, organizat de Grupul pentru Publicații Agricole la Madrid, farmacista și specialista în comunicare Gemma del Caño, specializată în biotehnologie și inovare, a abordat problema miturilor false despre produsele alimentare, care se infiltrează în ultimul timp cu ușurință în mass-media și în rețelele sociale. "Avem cele mai sigure alimente din istoria omenirii", a spus del Caño,„dar, „în mod paradoxal, în momentul în care avem mai multe informații, suntem mai neinformați".
    Vorbitorul, care a enumerat câteva exemple de atacuri virulente difuzate în mass-media și în rețelele sociale, a încurajat sectorul să lupte împotriva lor și, în paralel, să "comunice, să spună, să raporteze cât de bine facem lucrurile în acest sector". Ea a explicat că "știrile false sunt difuzate cu 70% mai rapid decât știrile reale" și că industria alimentară ar trebui să oprească aceste atacuri deoarece "știința avansează foarte repede, mai repede decât ceea ce este actualizat în conștiința consumatorilor".
    Ca exemple, del Caño consideră că societatea ar trebui să știe că "pesticidele sunt necesare", că "în produsele pe care le cumpărăm nu există reziduuri" și că "nu există niciun risc legat de consumul de fructe". De asemenea, ea a vorbit despre etichetare, domeniu în care, de multe ori este raportat ce nu conține un produs, atunci când ar trebui să fie invers. 
    Vorbind despre alimentele ecologice, Del Caño a recunoscut că "ecologia nu este mai sănătoasă, iar industria alimentară ar trebui s-o spună. Realul ecologic este produsul local și sezonier, cel mai ieftin". De multe ori conceptul de „natural” este folosit în mod abuziv. "Chiar și produsele ultra-procesate sunt naturale", a subliniat ea. „Ceea ce trebuie să comunicăm consumatorului este că ceea ce cumpără nu generează niciun risc", a mai arătat vorbitoarea.
    Vorbind despre alimentele transgenice, del Caño a arătat că transformăm soiurile de plante de la origini până când le găsim pe cele mai productive și cu cele mai bune caracteristici. "Nu știm cum să spunem că nu trebuie să ne temem de OMG-uri, care se cultivă și se consumă în siguranță de 30 de ani".
    Del Caño a reamintit că indiferent cât de puternică poate fi respingerea, consumatorul nu este conștient de faptul că "folosim în mod regulat transgeneza: în bumbacul din îmbrăcăminte, în bumbacul bancnotelor euro, în insulină ...". Ea a arătat că "editarea genomului este unul dintre cele mai importante progrese științifice din industria alimentară".
    Ea a mai criticat situația în se găsesc produsele transgenice în Uniunea Europeană și a cerut prezența mai multor oameni de știință în procesul decizional. "De fapt, este vorba despre o tehnologie care a reușit să reducă consumul de apă și aplicarea pesticidelor". Specialista a solicitat eliminarea principiului precauției, o cale legislativă care nu are sens atunci când tehnologia are deja 30 de ani de utilizare în siguranță. În acest sens, Del Caño consideră că "nu avem profesioniști în domeniul legislației, care să aibă și cunoștințe suficiente despre alimente" și că industria trebuie să "transmită informațiile științifice corecte către legiuitori".

    Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/gemma-del-cano-las-noticias-falsas-se-difunden-un-70-por-ciento-mas-rapido/
  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.